Grad i Užičani zajedno uređuju javne površine (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice se udružio sa sugrađanima i u okviru projekta „Užički program lokalnog partnerstva“ sufinansira njihove ideje za uređenje javnih površina. Na ovaj način biće uređeno 13 lokacija u gradu.

Drveće, šipražje i rastinje ispred zgrada u ulici Ulici heroja Jerkovića u užičkom naselju Krčagovo konačno će biti uklonjeno, a stanovnici ove ulice uz postavljen mobilijar dobiće uređen prostor za odmor i uživanje.

Užički program lokalnog partnerstva

„Odazvali smo se na poziv grada Užica kako bi uredili ovaj naš prostor koji je godinama zapušten. Prostor je baš zapušten i valjalo bi ga urediti. Zahvaljujem gradu što nam je izašao u susret i nama ovo mnogo znači, jer ovaj deo je baš naseljen, ima dosta male dece i taj parkić za odmor i druženje“, kaće Dejan Topalović, stanar Ulice heroja Jerkovića.

Uređenje ovog prostora je samo jedan od 13 projekata čije uređnje su predložili Užičani, a koje finansira grad Užice u ukupnom iznosu od pet miliona dinara.  Urediće se prostori ispred zgrada, oko igrališta, postaviće se zaštitne ograde i urediti jedna šetačka staza.

„Osam javnih površina biće uređeno u gradu, dve u Sevojnu, jedna na Beloj zemlji, a tri u seoskim sredinama. Šest projekata je odbijeno u ovom momentu, ali to ne znači da se oni neće raditi, naprotiv. Nekoliko će se uraditi već u narednom periodu, jer je grad planirao da ih uredi na druge načine“, navodi član Gradskog veća zadružen za finansije Miodrag Petković.

Formiranjem malih urbanih sredina koje su prilagođene potrebama Užičana uz njihovo volontersko učešće doprinosi se uređenju urbanog identiteta grada.

„Ove godine grad je prvi put uključen u takve aktivnosti koje će se nadamo se popularizovati i dati mnogo veći doprinos kasnije i u realizaciji i očuvanju i održavanju takvih javnih površina“, kaže koordinator za urbanizam i razvoj JP „Užice razvoj“ Ruža Penezić.

Projekat „Užički program lokalnog partnerstva“ prepoznat je u Srbiji kao primer dobre prakse, jer predstavlja novi pristup u kreiranju i trošenju budžetskih sredstava. Sredstva su obezbedjena iz naplate poreza na imovinu, a pravo učešća imale su grupe građana okupljene oko inicijative koju je potpisalo najmanje 20 građana koji su izmirili poresku obavezu.  Realizacija svih projekata se očekuje do kraja ove godine, a u planu je da novi konkurs bude raspisan u februaru naredne godine. 

You may also like...