Grad dobio kontejnere za primarnu selekciju otpada (VIDEO)

UŽICE – Počelo je postavljanje kontejnera za primarnu selekciju u gradskom jezgru kao nastavak projekta primarne selekcije otpada.

Od ukupno 200 kontejenra 160 plavih namenjeno je za suvi otpad, deset žutih za staklo i trideset sivih za mokri otpad. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, poručio je da primarnom selekcijom otpada stvaramo više radnih mesta i čistiju životnu sredinu.

„Fundament sistema upravljanja otpadom ne završava se na deponiji nego počinje upravo onde na mestu gde otpad nastaje, a to je kod običnog građanina. Zbog toga su dalji projekti na edukaciji građana o primarnoj separacji otpada od presudne važnosti“ rekao je Radović.

JKP Bioktoš je sa 3,5 miliona dinara dalo doprinos primarnoj selekciji otpada i za sledeću godinu je planirana nabavka novih plastičnih kontejnera.

„Za celu prošlu godinu na deponiju Duboko je oterano 80 tona primarno selektovanog otpada, a količina za prvih pet meseci ove godine je preko 140 tona. Nadam se da će do kraja godine izaći do 400 tona. To je benefit i za Bioktoš i za Deponiju Duboko“, rekao je direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović.

Ovaj projekat je primer dobre saradnje javno komunalnih preduzeća sa Gradom i Agencijom za zaštitu životne sredine.

„U narednih nekoliko dana pokrićemo celu gradsku zonu gde će biti obuhvaćeno nekoliko hiljada domaćinstava. Imaćemo ogromnu količinu selektovanog otpada koji će biti bolje selektovan nego u prethodnom periodu“, rekao je direktor Regionalne deponije Duboko Užice Momir Milovanović.

Grad Užice i Grad Tuzla su korisnici 711 hiljada evra koji je donacija EU kroz program prekogranične saradnje sa ciljem uvođenja projekta primarne selekcije otpada u prigradskim naseljima.

„Oko 400 hiljada evra je dobio naš grad i to za kamion koji je dobio Bioktoš, za presu za baliranje koju je dobila deponija Duboko i za 5000 kanti za domaćinstva u prigradskim naseljima preko kojih je krenulo odvajanje otpada“, rekao je gradonačelnik Tihomir Petković.

Ovih dana stiglo je 300 kompostera  i od ponedeljka će početi snabdevanje 120 domaćinstava. Svrha je da se deo mokrog otpada upotrebi u domaćinstvima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.