Grad će pomoći preduzeću “Retex” (VIDEO)

UŽICE – Ženski centar Užice ove godine obeležava 25 godina postojanja. Bave se poboljšanjem položaja žena u lokalnoj zajednici kroz dva programa. Jedan se odnosi na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, u okviru kog postoji i SOS telefon. Drugi, ekonomski program, podržava žene iz društveno isključenih grupa. U okviru njega posluje preduzeće “Retex”, koje bi, na žalost, moglo biti ugašeno.

Pokrenut je kao ekonomska inciijativa za osnaživanje žena iz višestruko ranjivih grupa u lokalnoj zajednici kroz dve celine.  Retex sada ima humnanitarni servis za prikupljanje, sortiranje i doniranje uporebljivog dela tekstila i radionicu za apciklažu neupotrebljivog dela tekstila. Za 13 godina, koliko postoji, Retex je donirao više od 80 tona tekstila.

“Proteklih godina preko 250 tona tekstila smo zbrinuli na adekvatan način. Kroz ovaj program prošlo je više od 20 žena, a u ovom program trenutno radi pet žena od kojih su četiri sa invalidtetom. Dve žene su stekle pravo za invalidsku penziju, jer ovaj program nije kreiran za žene koje su konkurentne na tržištu rada, nego upravo za žene koje, na žalost, ne mogu da nađu posao na drugom mestu”, kaže Marina Tucović, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice.

Retex ima svoj model finansiranja, ali im je neophodna dodatna podrška. Da li će to biti u okviru  Zakona o socijalnom preduzetništvu ili kroz neki drugi program, u svakom slućaju, neophodno je da se obezbedi deo sredstava za njihov rad.

“Moramo da imamo svest o tome da to nisu inicijative koje su samoodržive. To govori naša praksa od 13 godina, ali i praksa drugih socijalnih preduzeća. To je klasičan model za razvoj socijalnog preduzetništva, a to je podrška od države i prihoda koji se ostvaruje.”

Obraćale su se nadležnim ministarstvima, gradu, privrednoj komori, kordinacionim telima. I svi se slažu da one rade dobru stvar i da je to sjajna ideja, ali da novca nema.

“Mi smo obezbedili donatorska sredstva do kraja ovog meseca, ali smo već sledećeg meseca u problemu. Nama su potrebne hitne reakcije, sredstva koja će nam obezbediti prostor i dati mogućnost da mi tragamo i borimo se za rešenjima, da ne moramo da zaustavljamo ovaj program i da žene ostanu bez posla”, zaključuje Marina Tucović.

Pored socijalnog, ovaj program ima i ekološki efekat, jer se ovde zbrine  između jedne i 2,5 tone tekstila mesečno, koji stiže ne samo iz Užica i Zlatiborskog okruga, već iz čitave Srbije.

Grad Užice pomoćiće u narednom periodu preduzeće Retex, potvrdila je za ZOOMUE, gradska većnica za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

“Retex je značajna firma koja zapošljava vrlo specifične slojeve društva, ali i zbog toga što se bave rprikupljanjem tekstinog otpada na celoj teritoriji grada Užica, što je veoma bitno, kao i zbog truda koji su ulagali u svoj rad, važno je da oni opstanu. Grad Užice je na njihov zahtev došao do rešenja i dogovoreno je da im se izađe u susret i više nego što su oni očekivali. To znači da će u naredna četiri meseca uslediti finansijska pomoć grada, kako bi oni stali na svoje noge i nastavili sa radom. Što se tiče pomoći nakon isteka ova četiri meseca, to ćemo dogovarati sa Retexom, a i za sledeću godinu ćemo dogovoriti saradnju u cilju njihovog opstanka”, kaže Nada Jovičić.

Njihov rad je veoma važan jer se radi o tonama otkapda koje one prikupljaju, kaže Nada Jovičić, a koje bi završile ili na divljim ili na Deponiji Duboko.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.