Goran Jaraković pobednik 10. Rakijade

ŠLJIVOVICA – Pobednik jubilarne 10. Rakijade u Šljivovici je Goran Jaraković iz Bioske. U tradicionalnoj manifestaciji nadmetalo se 94 rakije, a održan je i prateći program, nagradama za najbolju pitu gibanicu, najlepšu čobanicu, najbolji voćnjak i najlepše dvorište.

Foto: zlatiborpress

Vašarska atmosfera ispred crkve u Šljivovici znak je da se održava tradicionalna Rakijada. Manifestacija posvećena najpoznatijem proizvodu ovog sela okupila je dosta posetilaca a u takmičarskom delu nadmetalo se 94 uzorka rakije.

Prvo mesto za najbolju rakiju od šljive osvojio je Goran Jaraković koji se pre pet godina vratio u Biosku i nastavio porodičnu proizvodnju trnovače koja mu je hobi dok radi u Užicu kao mašinski inženjer. Tradicionalnom načinu pečenja koji je naučio od dede i oca pridodao je sertifikat za proizvodnju rakije sa Poljoprivrednog fakulteta.

– Ovo nam je treće takmičenje, mi smo malo porodično gazdinstvo koje proizvodi rakiju, i to nisu velike količine, do 1000 litara godišnje i izlazimo na sajmove u našem kraju. Prošle godine smo bili ovde u Šljivovici i osvojili tri velike zlatne medalje, i na Žestivalu u Užicu isto tako. Što se tiče rakije, pobedila je trgovača ili jakljenka koja je sedam godina stara. Pričao sam i sa tehnologom, ovih rakija nema puno. Užički kraj je specifičan jer je to stara autohtona sorta trnovače i ne postoji više nigde u Srbiji i na drugim sajmovima ne možete probati takve rakije. Rakija je dosta komplikovana priča i nije lako napravitri dobru rakiju, i kad se dobije ovakva nagrada sa ovako puno proizvođača. Mi imamo 350 stabala trnovače, još uvek je gajimo i negujemo, mada je to sorta koja je na izdisaju. Mi čuvamo naše voćnjake i pravimo rakiju, ovo je čist destilat trnovače, bez primesa požegače, crvene ranke ili bilo čega drugog, kaže tridesetogodišnji Jaraković i dodaje:

Imamo planove za budućnost, ali za sada nemamo dovoljne količine. To što imamo brzo raspordamo i naša rakija je tražena po vrlo ozbiljnim cenama. Imamo planove da proširimo proizvodnju na mnogo veću količinu od hiljadu litara i da otvorimo svoju destileriju. Ovo je veliko priznanje za jendu malu seosku porodicu koja danas traži mesto pod ovim nebom. Veliko priznanje i za mene lično, pošto imam 30 godina, a već imam iza sebe 10 zlatnih medalja. Velika mi je potvrda i znači da sam dobro savladao i tu nauku i od mojih naučio kako se zanat radi ozbiljno. Mnogo je lakše bilo ostati u Beogradu, jer je bilo lepih šansi za posao, nego vratiti se i pokušati nešto. Meni za sada dobro ide i prija mi, poručuje pobednik jubilarne Rakijade.

Foto: zlatiborpress

Ocenjivačka komisija dodelila je ukupno 11 zlatnih medalja i ističu da je kvalitet bio odličan, ali su potrebne veće količine i bolja konkurentnost. Prvo mesto za specijalne rakije dobio je Dobrisav Janjić iz Tripkove za rakiju od dunje, dok je LJube Joksimović iz Čajetine dobio prvu nagradu po izboru publike. Rakijadu je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpaljivanjem kazana.

Dodeljene su nagrade i za najbolju gibanicu Mileni Aćimović, najlepšu čobanicu Anji Stanić, najlepše dvorište Milenci Bondžulić, i najbolji voćnjak Milenku Selakoviću. U revijalnom delu nastupio je trubački orkestar Branka Ostojića iz Karana, veterani KUD „Zlatibor“ i izvorne pevačke grupe. Rakijadu su organizovali Opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacja Zlatibor, Ekoagrar i mesna zajednica Šljivovica.

NAGRADE:

Ocenjivačka komisija: Ivan Gajić i dr Ivan Urošević

Prvo mesto za rakiju od šljive: Goran Jaraković iz Bioske.

Velike zlatne medalje za rakiju od šljive: Obradin Kovačević iz Šljivovice, Goran Jaraković iz Bioske, Risto Delić iz Šljivovice, Zoran Kovačević iz Šljivovice, LJubiša Juzbašić iz Jablanice, LJubodrag Kaljević iz Šljivovice, Miodrag Turudić iz Mokre Gore, Miladin Kaljević iz Šljivovice, Radenko Marković iz Draženovića, Andrija Korićanac iz Lađevaca.

Zlatne medalje za rakije od šljive: Petar Radeljić iz Šljivovice, Miladin Bondžulić iz Šljivovice, Prvoslav Stanić iz Šljivovice, Milenko Jovanović iz Tripkove, Predrag Milinković iz Šljivovice, Radojko Delić iz Šljivovice, Nenad Luković iz Šljivovice, Milivoje Bondžulić iz Šljivovice, Milomir Drašković iz Trnave kod Karana.

Prvo mesto po oceni publike: Ljube Joskimović iz Čajetine.

Prvo mesto za specijalne rakije: Dobrisav Janjić iz Tripkove za rakiju od dunje.

Velika zlatna medalja za specijalne rakije: Radenko Marković iz Draženovića za rakiju od kruške, Miladin Milovanović iz LJubanja za rakiju od dunje.

Zlatne medalje za specijalne rakije: Aleksandar Delić iz Šljivovice za rakiju od kruške, Radovan Nešević iz Kremana za rakiju od nane, Milomir Milojević iz Šljivovice za medovaču.

Zahvalnice dugogodišnjim učesnicima: Dobrisav Janjić iz Tripkove, Andrija Korićanac iz Lađevaca, LJube Joksimović iz Čajetine, Milomir Drašković iz Karana, Živojin Milovanović iz Ribaševine, Radovan Nešević iz Kremana, Miladin Milovanović sa LJubanja.

Najbolja gibanica: Milena Aćimović iz Šljivovice.

Najlepša čobanica: Anja Stanić iz Šljivovice.

Najlepše dvorište: Milenka Bondžulić iz Šljivovice.

Najbolji voćnjak: Milenko Selaković iz Šljivovice.

You may also like...