Gold gondola predstavljena na Sajmu građevine

BEOGRAD – U Beogradu je od 19. Do 23. aprila održan Sajam građevinarstva. Sa preko 550 izlagača iz 30 zemalja – 43. Međunarodni sajam građevinarstva bio je pod sloganom „Zlatna grana srpske privrede“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Trećeg dana sajma, opština Čajetina predstavila je svoje kapitalne projekte, među kojima i onaj kapitalniji – izgradnja panoramske gondole, najduže na svetu.

Zlatiborska gondola biće duga oko 9 kilometara, a povezivaće centar Zlatibora sa vrhom Tornika. Vrednost ovog decenijskog projekta je oko 3 miliona eura, a sve po ugovoru koji je čajetinska opština potpisala sa konzorcijumom nekoliko kompanija, koji predvodi preduzeće „Jedinstvo“ iz Užica.

„Ono što nam predstoji, to su građevinski radovi. Projekti su komletirani, a do sada smo pokušali i predavali zahtev za građevinsku dozvolu ministarstvu građevine, koje se proglasilo nadležnim za izdavanje građevinske dozvole. Međutim, zbog problema u rešavanju imovinsko pravnih odnosa sa državom, a moram da kažem da smo sa privatnicima i drugim preduzećima mi smo te imovinsko pravne odnose rešili, međutim, što se države tiče, tu postoji spor, ali u svakom slučaju mi svakog dana odmičemo korak u napred i iskreno se nadam da ćemo ove godine moći da krenemo sa izgradnjom, jer je oprema dopremljena. Preostala je još sajla koja se nalazi u Francuskoj, u dogovoru sa proizvođačem opreme, koji će, kao nadzor, morati da prati sklapanje ove naše žičare, i sutra svakako garantovati u određenom periodu i pratiti prvo puštanje u rad , a zatim i sam rad ove naše gondole“, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Božanićeva ističe da su u želji da prezentuju projekat gondole, na Sajam doterali i kabinu, inače jednu od 55, koje će biti instalirane na Zlatiboru, a u tih 55 kabina moći će da se prevozi po 10 putnika. Ona navodi i da je projekat jedinstven po tome što ga radi jedna od renomiranih kompanija u svetu, a to je francuska kompanija Pomagalski. Oprema je kompletno plaćena u iznosu od oko 10 miliona eura, koje je opština Čajetina izdvojila iz svog budžeta, a da je u svrhu realizacije ovog projekta, osnovano JP „Gold gondola Zlatibor“, koje se bavi realizacijom ovog projekta, a sutra, i gazdovanjem i upravljanjem.
Inače, opština Čajetina uskoro će dobiti sve potrebne dozvole, jer je, kako Božanićeva kaže, sva ostala dokumentacija završena i sređena, osim imovinsko pravnih odnosa.

„Ono što mi radimo na Zlatiboru, kroz raznu akciju , to je zapravo zaštita državne imovine. Nekako se opština Čajetina stavila na čelo grupe i institucija koje brane državnu imovinu, koje brane zemlju Republike Srbije. To naravno nije naš posao ni obaveza, ali mi smatramo da sve ono što je od javnog interesa, treba i da bude zaštićeno. Mi ne smemo da dozvolimo da ta zemlja bude dodeljena nekom privatniku, a da to nije po zakonu. Naravno, sve što je po zakonu, mi poštujemo, može da nam se dopada ili ne dopada, ali sve mora biti po zakonu. Tako da sam ja sigurna da ćemo te dozvole dobiti , a sa druge strane, ono što mi radimo, to je zaštita državne imovine, koja je i imovina opštine Čajetina i svih u Srbiji, tako da će radovi sigurno početi i mi nećemo stajati“, naglašava Bojana Božanić.

Pored projekta izgradnje gondole, opština čajetina se na ovogodišnjem Sajmu građevinarstva predstavila i sa još nekoliko projekata vezanih za uređenje Zlatibora, a to su šetalište u centru, uređenje Trga sa podnim grejanjem, predstavnjen je projekat nove autobuske stanice, koja se izmešta i koja će takođe biti jedinstvena, ali i projketi omladinskog centra, postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Predstavljen je i projekat „ Zlatni grad“, koji će biti izgrađen oko među stanice gondole. „To su nam projekti vezani jedan za drugi, koji će nam pomoći da razvijamo elitni turizam u okolini Ribničkog jezera, koje će u narednih nekoliko godina biti pretvoreno u jezero za turističke svrhe“, zaključuje Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Izvor: Nada DŽelebdžić, zlatiborpress.rs

 

You may also like...