GKC obeležio 12 godina rada (VIDEO)

UŽICE – „Gradski kulturni centar Užice“ formiran je pre tačno 12 godina, a pre jedne decenije počeo je da funkcioniše u sadašnjim prostorijama, koje su pripadale nekadašnjem Domu JNA.

Upravo je osvrt na fotografije iz arhiva Doma vojske bio centralni motiv izložbe priređene ovim povodom, pod nazivom „Ruzmarin, snjegovi i šaš“. Autor, Željko Marković, kaže da je izložba svojevrsna hronika ne samo bivšeg Doma JNA, već i osvrt na ratničku tradiciju Slovena kao grupe naroda. Tom prilikom istakao je da ga za služenje vojnog roka vežu lepe uspomene, kao i da smatra da bi tu praksu trebalo vratiti.

Takođe, osvrnuo se na simbolični naziv izložbe, koji asocira na naslov pesme Bijelog dugmeta.

„To je lični motiv veoma važan za mene. Kada smo polovinom osamdesetih godina služili vojni rok, svi smo legali i budili se uz pesme Bijelog dugmeta, to nam je bila neka vezivna stvar. Takođe, taj stih gde će sve „prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“ treba da nas motiviše na to da ne dopustimo da se te stvari zaborave, već da to sačuvamo i time izbegnemo neke negativne manipulacije i kritike, kao u nekim starim hronikama o Slovenima“, rekao je Marković.

Izložba fotografija iz arhiva nekadašnjeg Doma JNA
Foto.ZooMUE

Direktor GKC-a smatra da je ova ustanova dokazala da je važan segment održanja urbane kulture Užica i očuvanja kulturne scene uopšte.

„Samim tim što smo dobili ovaj prostor, nekako smo objedinili urbano jezgro grada, tj. tu obrazovnu i kulturnu celinu Trga Svetog Save. Našli smo svoju publiku, obogatili kulturnu i alternativnu scenu u gradu i mislimo da značimo mnogo ovoj sredini. Ostvarili smo saradnju sa mnogim adekvatnim ustanovama, ali naravno da uvek postoji prostora za napredak“, ističe Filip Baralić, direktor GKC-a.

Za naredni period GKC namerava da u ponudu uvrsti što više različitih sadržaja, u čemu prednjači program Kulturnog leta. Od 13. do 17. juna imaće Nedelju urbane kulture, koja će obuhvatiti izložbe, performanse, plesne škole, koncertima alternativne muzike i humanitarnim koncertima. Najavljeno je da će u avgustu Big bend RTS-a po prvi put nastupiti u Užicu, najverovatnije na trgu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.