Gimnazijalci i zanatlije u Novoj Varoši od septembra zajedno

NOVA VAROŠ – U Novoj Varoši od septembra neće biti Gimnazije „Pivo Karamatijević“ i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u jednu, sa zvaničnim nazivom Srednja škola. To je promena po kojoj 14 škola u šest gradova i opština neće raditi od septembra, a umesto njih je formirano sedam novih obrazovnih ustanova.

Odluku o gašenju ovih obrazovnih ustanova donela je Vlada Srbije na sednici održanoj 9. avgusta, a osim u Novoj Varoši novine očekuju učenike u Kragujevcu, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.

Ovo je prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji. Plan je da za ovu i narednu školsku godinu oko 40 srednjih škola bude ugašeno i od njih formirano 20 novih. Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine.

„Ovaj korak je bio neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka i ušteda će biti u tome što će sada imati jednog direktora, jednu administraciju… Za đake se ništa ne menja. Obrazovni profili ostaju isti kao i do sada. Jedina novina za deo učenika biće što će promeniti školsku zgradu“, objašnjava za „Novosti“ Aleksandr Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

Kada su u pitanju ljudi koji će nakon gašenja škola biti otpušteni, Pajić kaže da će biti napravljene liste tehnoloških viškova prema kriterijumima koji važe i za druge zaposlene.

Od školske 2019/2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave, dok se srednjim školama bavi Ministarstvo prosvete.

You may also like...