Gemaljevići, jedini podmladak u sjeničkom selu Čedovo (VIDEO)

SJENICA – U pitomom selu Čedovo, na samo pet kilometara od Sjenice u 13 kuća živi oko dvadesetak meštana, uglavnom starijih. Mladi iz familija Vranić i Šekularac su otišli u nadi da će negde pronaći bolji posao, a jedino se Rafailo Gemaljeveić doselio iz grada, zasnovao porodicu i bavi se stočarstvom.

To što se Rafailo rodio u Sjenici nije ga zadržalo da u njoj i ostane. Život kod bake u Čedovu uz životinje opredelio ga je za srednju veterinarsku školu, a zatim i da se sa ženom Drinom preseli u selo i osnuje dom.

„Najveći uspeh mi je što sam se oženio i imam troje dece. Imam solidno domaćinstvo, oko 80 ovaca i petnaestak goveda. Trebalo bi dosta da se radi, ali najbitnije da nemaš šefa iznad sebe“, kaže Rafailo.

Njegova žena Drina rođena je na selu i nije joj bilo teško da se sa svojim Rafailom skući u Čedovu, a ne u gradu. „Volim što živimo na selu i volim seoski život i rad oko stoke i na livadi. Srećna samo što imam za koga da radim, za svojih troje mališana“, priča Drina.

Pored ovaca i goveda imaju i nekoliko konja, koze, svinje i živinu. Da bi sve moglo da se postigne funkcionišu kao preduzeće, pa i dve ćerke i sedmogodišnji sin imaju svoja zaduženja i ne bune se. Anđela će na jesen u sedmi razred, a Jovana u šesti, ali čuvaju ovce na smenu. Bogdan još od pete godine tera krave na ispašu, zateže čobanicu i vraća ih u štalu.

Rafailo muze ovce, a Drina muze krave. Posla je toliko da nema vremena da se skida kajmak, pa sve ide u čuveni sjenički sir, ovčiji i kravlji. Godišnje sakupe od dve do tri tone.

Gemaljevići kažu da je šteta što mladi ljudi odlaze sa sela i da Čedovo koje je blizu Sjenice i ima gradsku vodu nema onih koji bi radili na poljoprivredi.

„Mladi idu i rade za male pare, a može od poljoprivrede i stočarstva da se živi solidno i da se ne oskudeva ni u čemu. Ja sam zadovljona što živim ovde i ne bih se menjao ni sa kim, a deca ako budu želela da uče i da idu dalje, neću ih sputavati, školovaću ih“, kaže Rafailo.

Ovo sjeničko selo ima dve reke i nekoliko izvora tople vode, jedan od komšija planira da bavi turizmom, što bi, nadaju se Gemaljevići, moglo i njima da pomogne da plasiraju svoje proizvode.

 

You may also like...