Gde se Užičani kupaju ovog leta? (VIDEO)

UŽICE – Užičani koji nisu u berbi malina letnje dane provode između Gradske plaže i Gradskog bazena. Dok je sve manje kupača na Đetinji, pre svega zbog hladne vode, sve više ih je na bazenu ili na nekom od kupališta u okolini Užica. 

Uprkos kiši i nižoj temperaturi ovih dana Života Babić svakog jutra dolazi na Gradsku plažu. Živi blizu i jutros je opet proveravao da li će moći da se kupa u toku dana.

„Posle podne ću, ja se ovde kupam svaki dan. Ugrejala se reka, na početku je bila i osam stepeni, sad je možda maksimalno do 13. Žao mi samo što nas je sve manje iz godine u godinu, pretežno omladinci i nas nekoliko starijih“, priča Babić.

Gradska plaža ili Gradski bazen?

Reka Đetinja je hladna, bujična, brdska… Najviša teperatura vode na plaži dostiže 19 stepeni. Kupače sa njene obale, pored hladnoće, teraju i dugogodišnje priče da se povremeno izlivaju otpadne vode iz naselja Turica.

„Zavod za javno zdravlje redovno proverava kvalitet, analiza vode kaže da je ona u trećoj kategoriji i dozvoljena je za kupanje i rekreaciju. U vodi nema fekalija, ovo što pluta po površini su alge koje se odlepe sa dna i kad poraste temperatura ima ih više. Ovo je reka, živ organizam, otvoreni vodotok i ne možemo da utičemo na to. Ja se ovde kupam, moja deca se ovde kupaju“, kaže direktor JP Veliki park Branko Bogićević.

Iako Zavod redovno proverava kvalitet vode, redovno i upozorava da je rečna voda tekuća i promenljivog kvaliteta i preporučuje mere opreza. I dok plaža broji sve manje redovnih posetilaca, zatvoreni bazen dnevno, a najčešće vikendom, primi i hiljade kupača. Ovde su rekretivci, deca koja treniraju, stariji zbog zdravlja, a temperatura vode je 26 stepeni.

Stariji kupači na bazenu kažu da im je Đetinja pre svega prehladna, a deca kažu da više vole bazen jer je zatvoren, voda topla, da mogu da treniraju i da ih roditelji ne vode na Đetinju.

Užičani koji mogu da izdvoje više vremena kupaju se na nekim od uređenih zlatiborskih kupališta, Perućcu na Drini, otvorenom bazenu u Požegi ili na plažama ariljskog Rzava.

A za one koji žele da uživaju na užickoj plaži i ne kupaju se, počinje „Leto na Đetinji“ sa nizom zabavnih sadržaja. Sezonu već u nedelju otvaraju tradicionalni skokovi u vodu sa starog železničkog mosta.

You may also like...