Gavela Priče iz bečke šume (VIDEO)

 

UŽICE – Predstava „Priče iz Bečke šume“ zagrebačke Gavele  u režiji Igora Vuka Torbice, donijela je na scenu 22. JPF  polusvet lišen junaka u komadu koji na temeljima avangardnog dramskog teksta Odona von Horvata iz razdoblja između dva velika rata razvija malograđansku grotesku 21. veka.

Tekst jednog od najvažnijih austrijskih dramatičara međuratnog razdoblja  prilagođen i adaptiran je pa je tako komad koji je izvorno oštra kritika (bez)vrijednosti i licemerja bečkog (malo)građanskog društva neposredno prije dolaska na vlast austrofašista 1934. godine, pretvoren u gotovo nakaznu metaforu društva kao takvog.

Okosnica priče  je tužna sudbina djevojke Marijane, ćerke vlasnice  prodavnice igračkama koja, nakon što se zaljubi u šarmantnog ali bezosećajnog kockara Alfreda, odluči raskinuti veridbu sa  dosadnim ,ali pouzdanim mesarom Oskarom. Ta njena odluka pokreće lavinu koja Marijanu odvodi sve dublje u tragediju.

„Kad nam svakodnevica postane brbljiva ,trenutak je kada se trebamo zapitati gde smo.Sve te eterične stvari na koje se likovi u predstavi pozivaju vera,horoskop…je nešto što nam kroji svakodnevicu,a često nažalost.A dok nama je svakodnevica takva u pozadini nam se dešava nešto krajnje opasno“,kaže reditelj Igor Vuk Torbica.

„Vreme je atrakcija,banalnosti,opštih tema i malih života gde je sve naizgled bitno.Malih sudbina koje su bučne,ali bez sadržaja i čini mi se da su one divan temelj neke nove ideologije koje mogu dozvati rat“,ističe Nataša Janjić,koja glumi lik Marijane.

„Ne ragujući na grozote je početak fašizma.Kada se oko tebe događaju užasne stvari ljudi otupe i brinu svoje male živote i ne reaguju.Kada se bojimo reagovati i kada nas sistem zastrašuje,društvo ode u nekom smeru iz koga se mogu zastrašujuće stvari desiti“,kaže  glumica Barbara Nola.

Kao masa malograđani su strahovito opasni, poručuje Torbica tom predstavom, koja se može čitati kao upozorenje: Marijana, koju shvaćamo kao simbol slobode, završava u toj sceni skinutih gaća; u tom poniženju do krajnjih granica, ona prestaje biti osoba i postaje ideja – simbol krajnjeg poniženja plemenitosti. Ta rulja koja je u stanju poniziti nešto što je sveto, sutra bi mogla doći na vlast – to je ono čega se treba bojati, poručuje predstava.

Gavelina predstava dobila je ocenu publike 4,13.

You may also like...