Gas u Užicu najeftiniji,ali je priključak skup

UŽICE- Užice spada u jedan od najzagarđenijih gradova u Srbiji,sa vazduhom trećeg kvaliteta,zbog prekomernog prisustva čađi i suspendovanih čestica u vazduhu u zimskom periodu i godinama lokalni političari kao jedino rešenje navode gasifikaciju.

 

Za sada se na gas greje samo 350 domaćinstava,od njih oko 13 hiljada,jer je cena priključka na gas 1.200 evra,a nabavka instalacija od 2 do 3 hiljade evra.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je nedavno da bi cena priključka gasa mogla da bude smanjena na 500 evra i da su razgovori sa preduzećem Užice gas u toku.

Direktor Užice gasa Milan Sekulić ,koje je akcionarsko društvo u kome Grad učestvuje sa oko 30 odsto vlasništva,kaže  da odluku o ceni može doneti samo Skupština akcionara.

“Sadašnja cena priključka utvrđena je još 1998.godine.Priključak jeste skup,ali je gas u Užicu najeftiniji u Srbiji.Cena kubnog metra je 43,28 dinara.Ako se smanji cena priključka,moraće da se poveća cena gasa”,kaže Sekulić.

Sekulić kaže da cenu gasa određuje Agencija za energetiku,koja kao parametar uzima i cenu priključka .Ukoliko je cena priključka niža,cena gasa je viša,naglašava Sekulić.

On ističe da su na gas u Užicu priključene toplane,preduzeća,škole i vrtići,ali da to nije uticalo na smanjenje aerozagađenja,zbog velikog broja individualnih ložišta.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.