Fotodokumenti portoflio Stefane Savić

SRBIJA – U četvrtak 28. maja na YT kanalu NFC Filmart https://www.youtube.com/user/FilmArtPozega / i na FB Fotodokumenti iz Požege od 18 sati biće emitovan video web serijal Fotodokumenti Portfolio, rad Stefane Savić.

Na domaćoj umetničkoj sceni, Stefana Savić se izdvaja otvorenošću i stalnim preispitivanjima granica i dostignuća fotografskog medija. Poigravanje definicijama i očekivanjima, kontekstima i teorijskim pretpostavkama, senzibilizuju naizgled svakodnevne prizore koji čine njen opus, istovremeno nas  pozivajući na preispitivanje  pojmova lepote, savremenosti, ženske i rodne ravnopravnosti, artikulacije pogleda, vizuelnog polja i drugih elemenata koje često smatramo unapred datim.

Tokom svoje fotografske prakse, Stefana Savić je sazrela u istinskog  medijskog nomada i ma, kako usamljeno i nepredvidivo, njeno putovanje lako postaje važan deo našeg gledalačkog iskustva.

Video serijal Fotodokumenti_portfolio, pokrenut je prošle godine sa idejom da se na autentičan način predstave domaće prakse u oblasti fotografije, kroz intervjue i prikaze rada autorki i autora iz različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih arhiva.

Osmišljen kao prva faza šireg uvida u fotografsku scenu Srbije, Fotodokumenti_portfolio u prvoj sezoni od ukupno šest epizoda, predstavlja autorske pristupe, poetike, tematsko-problemske fokuse istraživanja kao i široku oblast interpretacije fotografije, od funkcije dokumenta do umetničkog izraza Branimira Karanovića, Goranke Matić, Ivana Petrovića, Aleksandrije Ajduković, Aleksandra Kelića i Stefane Savić.

Kroz zanimljive i vizuelno atraktivne celine, urednici serijala Miroslav Karić, Milica Lapčević i Slađana Petrović Varagić u razgovorima sa autorima dotiču se i niza pitanja o poziciji fotografije unutar društvene komunikacije, mrežne razmene i dinamike produkcije vizuelnih sadržaja, njihovog konteksta, značaja i mesta umetničko fotografskih arhiva, kao i drugih pitanja koja su predmet brojnih teorijskih istraživanja.

You may also like...