Finansije i pritisci najveći problemi sportskih novinara (VIDEO)

ZLATIBOR – Problemi s kojima se sportski novinari suočavaju u velikoj meri posledica su nezavidne finansijske situacije, ali i nedostatka solidarnosti među kolegama, zaključci su okruglog stola Udruženja sportskih novinara Srbije, održanog na Zlatiboru. Poseban osvrt napravljen je na položaj dopisnika, kao i na mešanje čelnika klubova u uređivačku politiku.

Sudeći prema iznešenim primerima, nije mali broj slučajeva u kojima su čelnici klubova vređali, pretili ili zabranjivali prisustvo na utakmicama novinarima i snimateljima. Razlog za to je, „neafirmativno izveštavanje“, po njihovom mišljenju.

„Čelnici klubova izigravaju glavne urednike i po svom nahođenju odlučuju ko treba, a ko ne da radi ovaj posao. Daju sebi pravo da proglase nekoga za neprijatelja kluba. Naš posao je da iznosimo istinu, mi prvi volimo da afirmativno izveštavamo, ali onda kada za to ima povoda. Moramo reagovati na takve pojave obraćanjem čelnicima lokalnih zajednica, sportskim ili državnim forumima“, kaže predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije, Petar Denda.

Novinari su često popustljiviji nego to bi trebalo, s obzirom da je način življenja i situacija u društvu takva da je strah od egzistencije izražen. Udruženje smatra da ne treba tako razmišljati na nivou esnafa i da treba reagovati. Razumeju, ali ne pravdaju takvo ponašanje.

„Nedostatak kolegijalnosti pogoršava situaciju. Ako nije mečka zakucala pred mojim vratima, to se mene ne tiče. Moramo biti solidarni, kada neko udari na bilo koga od članova, udario je na sve nas. Zajedništvom se dobija na snazi, imamo veće šanse da ispravimo nepravdu“, dodaje Denda.

Da nema dopisnika, ne bi bilo ni stabilnih sportskih redakcija, smatra predsednica Udruženja sportskih novinara Užica, Zorica Đoković.

„Finansijska strana kod dopisnika je katastrofalna, a oni moraju da poznaju sve sportove. Stoga entuzijazam igra važnu ulogu. Zanemare se problemi, jer svi volimo da izveštavamo o sportistima, oni to zaslužuju“, kaže predsednica užičkog ogranka Udruženja.

Sportsko novinarstvo je zanat kojim ne može svako da se bavi, smatra užički novinar Dragan Pejić.

„Ovim sastankom jačamo veze sa kolegama iz Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege i Beograda. Ovo je zanat koji se u velikoj meri zasniva na entuzijazmu, ali se njime bavi mnogi kojima tu nije mesto“, smatra Pejić.

I pored teškoća, izvesni boljitak je, prema mišljenju milanovačkog novinara, Miloša Savićevića, primetan.

„Iako Udruženje ima dugu tradiciju, kao da još ne može da radi punim kapacitetom. Ipak, bolje je, počeli smo da se okupljamo i da razmenjujemo svoje probleme. Verujem da ćemo biti još istrajniji u tome“, izjavio je Savićević.

I novinarka iz Subotice, Mirjana Novković, veruje da je sloga jedini vid poboljšanja položaja u ovoj profesiji.

„Zahvalila bih se kolegama iz Užica, koji su ovo organizovali, druženje je proteklo fenomenalno. A posebno nam je važno to što smo istakli neke od problema sa kojima se suočavamo. Nadam se da time ujedno krećemo i da ih rešavamo“, kaže Novković.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.