U okviru programa „Interakcija na turneji“, prvo odredište biće Ivanjica, gde su  u Domu kulture sinoć prikazana tri filma – „Žeteoci“, Gale Negrello, koji je snimljen u Ivanjici, „Gonjeni lovac“, koji je ekipa na čelu sa rediteljkom Siham Hinawi snimila u Čačku, i „Osamdeset dinara“, koji potpisuje rediteljka Inma De Reyes, a koji je snimljen u Užicu.

foto: Milica Đorđević

Program „Interakcija na turneji“, realizuje NFC Filmart u partnerstvu sa MostArt-om iz Ivanjice i Domom kulture Ivanjica, u okviru festivala „Na sopstveni pogon“. Taj festival, koji traje do 30. septembra, realizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i to u dvanaest gradova Srbije. Osim u Ivanjici, filmove će videti i publika u: Beloj Crkvi, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Požegi, Novom Sadu, Novom Pazaru, Banatskoj Dubici, Šapcu, Zrenjaninu i Subotici.

Festival „Na sopstveni pogon“ realizuje se pod sloganom „Novi prostori kulture“ i obeležava mesta akcije članica Asocijacije koje udruženo istražuju mogućnosti savremenih umetničkih praksi. U okviru Festivala, koga su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Heinrich-B ll-Stiftung, učestvovaće više od 35 organizacija, udruženja, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, od kojih su 16 članice NKSS, a koje će ponuditi 20 različitih programa.

Inače, 13. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, koji organizuje NFC Filmart, održan je tokom avgusta ove godine u Požegi, Čačku, Ivanjici i Užicu. Petnaest studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz 11 zemalja (Francuska, Argentina, Palestina, Saudijska Arabija, Španija, Indija, Rusija, Alžir, Slovenija, Egipat i Srbija) bili su podeljeni u tri ekipe i snimili su tri navedena dokumentarna filma na temu „Ženska pitanja“. Za 13 godina, „Interakcija“ je okupila 234 studenta filmskih akademija iz 56 zemalja i iz više od 90 filmskih škola. Snimljeno je 46 dokumentarnih filmova, od kojih je 10 ostvarenja osvojilo 15 nagrada na filmskim festivalima u svetu.

Danas