Filipović:Viša cena grejanja posledica enormnog poskupljenja energenata


UŽICE-Posle pune tri godine koliko se nije menjala cena usluge isporuke toplotne energije, rukovodstvo JKP Gradska toplana Užice zatražilo je uvećanje cene za 9 odsto. To je po rečima Branka Filipovića direktora JKP “Gradska toplana” bilo neminovno zbog varijabilnih troškova, odnosno cena energenata koje u strukturi ukupnih troškova toplane utiču sa oko 70 odsto.

“Cene gasa, struje, peleta su na istorijskom maksimumu, dok su cene mazuta i prevoza prešle procenat od 30 odsto maskimalno očekivanih. Sagledavajući sve činjenice bilo je neophodno doneti odluku o poskupljenju kako ne bi ugrozili likvidnost preduzeća i eventualno pozitivno poslovanje toplane, a ne odričući se kvaliteta usluge koju pružamo. Zadržavanje trenutnih cena grejanja ugrozilo bi poslovanje preduzeća koje bi na kraju poslovne godine iskazalo gubitke. Likvidnost preduzeća bila bui ugrožena i preduzeće bi imalo probleme u nabavci mazuta koji plaća avansno uz rabat i gasa koji plaća u valuti od 15 dana, a samim tim bila bi ugrožena isporuka toplotne energije korisnicima”,kaže Filipović.

foto.grad uzice

Filipović dodaje da se Užice navedenim poskupljenjem približno izjednačilo sa opštinama u okruženju kao što su Bajina Bašta, Nova Varoš, Prijepolje i Kosjerić ili Beograd koji ima znatno blažu klimu od Užica i regiona.

“Ove cene, koje nisu menjane u poslednje tri godine, uvećane su u proseku za 9 odsto, tako da će sada, na primer vlasnici stambenog prostora, plaćati 108,97 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom umesto dosadašnjih 99,6 dinara. To znači da će po novom cenovniku za stan od 50 kvadrata, za koji se plaća usluga po metru kvadratnom, cena biti uvećana za nepunih 500 dinara mesečno i sa PDV -om iznosiće 5 993, 4 dinara”,objašnjava Filipović.

Iz JKP “Gradska toplana” Užice poručuju korisnicima da će biti zadržan trend ulaganja u postrojenja, toplovode i opremu, jer kako navode, samo ispravna i tehnološki savremena oprema može zadovoljiti ekološke norme i pružiti odgovarajući kvalitet usluge po najnižim cenama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.