„Fićom kroz sela“ vozilo 50 učesnika (VIDEO)

UŽICE – Akcija „Fićom kroz sela“, koja se održava u užičkom kraju, ove godine okupila je oko 50 ljubitelja ovog vozila. Oni su, uz pauze radi izložbe svojih vozila u Užicu i na Zlatiboru, vozili kroz nekoliko seoskih sredina ovog kraja.

Užičanin Ratomir Lazović sa fićom se druži od druge polovine osamdesetih godina. Ovaj vlasnik vozačke dozvole koja broji 17 kategorija, poseduje tri modela ovog automobila, a sinovcu je poklonio jedan, sa kojim je on učestvovao na prošlogodišnjem okupljanju ljubitelja fiće.

„Moj automobil je 1982. godište, a imam jedan koji je 1980. i jedan iz 1977. godine. Skupo je održavanje, nema delova, cene su visoke, a treba i mnogo rada kako bi se došlo do pouzdanog automobila, koji može preći veće deonice“, kaže Lazović.

Fićijada 2022.
Foto: ZooMUE

Iako lokalac, Nenad Filipović je tek ove godine uspeo da u potpunosti spremi jedan od svojih automobila za učešće. Stariji model čuva za narednu godinu.

„Došao sam fićom iz 1983. godine, a imam jednu iz 1968. godine, koju spremam za narednu Fićijadu. Prethodni vlasnik je uspeo da je sačuva, a tražio sam je dve godine. Snalazimo se za delove, iako se time bavi mali broj ljudi, mislim da nema nečeg što je nemoguće nabaviti“, kaže Filipović.

Beograđanin Radovan Ivanović, koji je u Zlakusu doputovao modelom iz 1983. godine, smatra da je budućnost fiće u vezi sa mlađom populacijom, koja je sve više zainteresovana za ovo vozilo.

„Mi smo to započeli, a lepo je da mladi sačuvaju i da ne prodaju svoje automobile. To nije lako, jer mladima treba novac, pogotovo kada imaju decu, ali srećom uspevaju da održe sve to“, kaže Ivanović.

Organizatorima je posebno zanimljivo upravo to što većinu od oko 50 učesnika na ovogodišnjoj priredbi čini mlađa populacija.

Fićijada 2022.
Foto: ZooMUE

„Mladi to prihvataju od starijih, koje vežu emocije za mladost i za vreme bivše Jugoslavije. Tada je to bilo jedino prevozno sredstvo u najvećem brojuslučajeva“, ističe Tomislav Jovanović, organizator priredbe.

Finansijski momenat veoma je važan za ovu vrstu hobija, ali učesnici ističu da je vredno toga, jer fiću i dalje vide kao pouzdan automobil, koji se može koristiti kao primarno prevozno sredstvo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.