Festival „Na pola puta“ u Užicu od 28. do 30. oktobra

UŽICE – Petnaesti regionalni književni festival „Na pola puta“, koji je trebalo da bude u aprilu, održaće se u Užicu od 28. do 30. oktobra, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

Festival su, 2006. godine, pokrenuli Ružica Marjanović, profesorka u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, univerzitetski profesor i pisac iz Sarajeva. Njihova ideja je da se srednjoškolci upoznaju sa kvalitetnim savremenim književnicima iz Srbije i regiona, ali da se đacima pruži prilika da razgovaraju o temama, filmovima i knjigama koje ih interesuju, a za koje nema mesta u školskom programu.

U okviru festivala, pisci i drugi stvaraoci, tokom redovnih časova književnosti u gimnaziji, drže predavanja, a uveče se organizuju javna čitanja i razgovori sa njima.

U skladu sa merama zaštite, predavanjima i večernjim čitanjima u gimnaziji moći će da prisustvuje maksimalno 30 posetilaca. Ostali zainteresovani imaće priliku da uživo prate festivalski program putem Fejsbuk profila, Jutjub kanala i Instagram stranice festivala „Na pola puta“.

Večernja čitanja, koja će se organizovati u Užičkoj gimnaziji, počinju u 18i 30. Prve večeri gosti će biti Almir Alić, Lana Bastašić i Darko Cvijetić. U četvrtak publika će čuti Draška Sikimića, kao i Gorana Markovića. A posednje večeri Radmilu Petrović, Josipa Mlakića, kao i stalnog gosta, domaćina Nenada Veličkovića. Osim njih, gostovaće i Dejan Ilić iz Fabrike knjiga, prijatelj festivala.

Izvor: Danas

You may also like...