Festival guslara održan u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Grad na Đetinji po prvi put je bio domaćin Festivala guslara, koji se održao 29. put. Ovu manifestaciju organizuje Savez guslara Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i lokalnih privrednika.

Prvog dana održana je audicija, a zatim polufinalno veče, u kojem je učestovalo 40 učesnika, dok su se u finale plasirala dvadesetorica najboljih.

„Ovakav festival održava se u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a po prvi put smo u Užicu, zbog čega nam je veoma drago. Nadamo se da će se na ovaj način očuvati guslarska delatnost, kao i prateća tradicija“, rekla je organizatorka, Ivana Ivanović.

Na festival su se odazvali učesnici sa prethodnih festivala, kao i oni prijavljeni na audiciju.

„Po prvi put država pomaže ovu vrstu muziciranja, što je važno, s obzirom da je guslarstvo prepoznato kao nematerijalna kulturna baština Srbije u UNESCO-u“, rekao je predsednik Saveza guslara Srbije, Željko Čurović.

Jedan od učesnika, Maksim Vojvodić, ističe da je po Užice veoma važno to što je bilo domaćin nečega što je deo kulturne tradicije Srba.

„Siguran sam da i u ovom gradu ima mnogo ljudi koji vole ovaj vid muzike, ali nisu svesni toga da je danas veliki broj mladih guslara. Ja se bavim time 15 godina, od svoje devete godine života. Danas je to u ekspanziji, na jednom višem nivou nego ranije“, rekao je Vojvodić.

You may also like...