EU zeleni dan u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i državnim sekretaraom u Ministarstvu za zaštitu životne sredine obišao je u Užicu, u okviru manifestacije “EU zeleni dan”, postrojenja izgrađena uz podršku Evropske unije, Regionalnu deponiju Duboko i Ženski centar Užice.

Amabasador Fabrici je rekao da je Užice izabrano kao prvi grad koji se posećuje u okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe”, koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija EU u Srbiji zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, jer je u Užicu 2011. godine počela sa radom prva Regionalna deponija Duboko,  a Užice grad koji je dosta uložio u zaštitu životne sredine.

“U proteklioh 19 godina Evropska unija je donirala u Srbiji više od 400 miliona evra. Projekti životne sredine bi trebalo da se realizuju uz saradnju EU, centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji, a oko 70 odsto tekovina EU bi trebalo da se organizuje na lokalnom nivou. Deponija Duboko je primer dobre saradnje između Brisela, Beograda i Užica. I nadam se da će naša kampanja u Srbiji pomoći u shvatanju koliko je neophodno brzo rešavati pitanja životne sredine”, naveo je Fabrici.

Ministarka Joksvimović je navela da će biti odvojeno šest miliona evra iz IPA fonda za nastavak projekta Regionalne deponije Duboko, za primarnu selekciju otpada. Ona je podsetila da Srbija ima oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropske Unije na godišnjem nivou, a da će u četvrtak u Briselu biti otvoreno poglavlje 9, finansijske usluge.

“Komesar Han i ja ćemo potpisati pretpristupnu pomoć u iznosu od 179 miliona evra bespovratnih sredstava i to će unaprediti naš ukupan reformski rad. Iz tog paketa 62 miliona evra je namenjeno za životnu sredinu i to za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a i grad Užice bi mogao u narednom periodu da konkuriše”, rekla je Joskimović.

“Videli ste sami kada su kiše i poplave koliki je značaj postrojenja za otpadne vode. Potrebno nam je više od 160 novih postrojenja, što je više od šest milijardi evra i mi ne možemo ništa uraditi bez pomoći EU”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Dragan Jeremić.

Direktor regionalne deponije Duboko Momir Milovanovic naveo je da se dnevno dopremi od 250 do 350 tona otpada iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga što je na godišnjem nivou 86 hiljada tona, da je od 2011. od kada se vrši prijem komunalnog otada, primljeno 548 tona, a u Centru za selekciju odvojeno oko 30 hiljada tona.

On je naveo da je u „Duboko“ od 2005. uloženo 17 miliona evra, od čega su četiri miliona uložili osnivači, pet miliona je kredit evropske banke, a četiri miliona evra je donacija Delegacije EU u Srbiji, ostatak donacija SIDE, Vlade Francuske i Vlade Japana.

„Ovaj sistem nije još potpuno zatvoren, jer nismo još uradili postrojenje za otpadne, procedne vode. Plan nam je da rešimo problem nastajanja deponijskog gasa i koristimo ga za struju, ali i da osavremenimo Centar za selekciju i što manje otpada deponujemo“, rekao je Milovanović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da Užice trenutno koristi sredstva EU za osam projekata, a ovih dana će poćeti izgradnja kišne kanalizacije u užičkom naselju Krčagovo.

„To je projekat vredan 510 hiljada evra kojim će biti izgrađeno 2800 metara kišne kanalizacije. Krčagovo je važan industrijski centar, a od nedavno i trgovinski i zahvaljujući ovom projektu, Krčagovo će biti proširenje strogog centra Užica“, rekao je Petković.

Delegacija je posetilia i Ženski centar Užice, socijalno preduzeće koje se bavi reciklažom tekstila, a koje zapošljava deset žena iz ranjivih grupa.

“Ovaj projekat je finansiran iz projekta prekogranične saradnje sa 172,5 hiljade evra i danas imamo održivo, odgovorno poslovanje onog dela društva koje je teško zapošljivo, među kojima su i žene zrtve nasilja. Nedostaje još sredstava da se zaokruži proces, a mi ćemo pomoći, jer ovaj projekat koji je pokazao odgovornost prema građanima, lokaloj samoupravi i životnoj sredini zaslužuje našu punu podršku”, rekla je Joksimović.

Užice je prvi grad u kom je organizovan „EU zeleni dan“, u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ koja je počela 12. Juna i trajaće do polovine jula, a širom Srbije se sprovodi zajedno sa Evropskom unijom, koja je najveći donator u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

You may also like...