EU PRO:10 miliona evra za lokalne projekte (VIDEO)

UŽICE-Razvojni program Evropske unije EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u Šumadiji,zapadnoj i jugoistočnoj  Srbiji u vrednosti od deset miliona evra.Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji programa u Užicu,kriterijum za ova bespovratna sredstva je da lokalne samouprave imaju pripremljene projekte ,važne za dobrobit građana.

Po rečima Jasmine Ilić ,rukovodioca sektora infrastrukture u EU PRO,pravo učešća ima 99 opština i gradova uključenih u realizaciju programa EU PRO ,koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture,kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

 

“ Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite  i time direktno uticati na unapređenje kvaliteta života stanovništva“,kaže Ilićeva i naglašava da Vlada Republike Srbije podržava ovaj program i da je saradnja lokalnih samouprava sa centralnim vlastima veoma bitna.

Dragan Mladenović iz UNOPS-a ističe da će  lokalne samouprave  konkurisanjem na poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra, imati priliku da kroz opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova  ili turističkih destinacija da  privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

„EU kao donator zajedno sa Vladom Švajcarske želi kroz ovakve programe da dovede do pozitivnih promena u Srbiji u cilju njenog približavanja Evropskoj uniji.Dobro upravljanje u loklanim samoupravama je jako važan proces i mi želimo da podignemo nivo odgovornosti lokalnih samouprava u određivanju prioriteta,sprovođenju projekata koji direktno utiču na kvalitet i standard života stanovništva“,ističe Mladenović.

Poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija za realizaciju novih investicija biće otvoren godinu dana,dok se za ostale  pozive konkuriše do sredine ili kraja juna .

Grad Užice će konkurisati sa projektima putne infrastrukture i uređenje lokacija koje mogu biti interesantne potencijalnim investitorima,dok će Bajina Bašta konkurisati za sredstva za izradu Plana za uređenje vodotoka reke Pilice,a u planu je i izgradnja šetališta i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Ovo su prve aktivnosti programa EU PRO putem koga će EU u toku naredne tri godine opredeliti 25 miliona evra za podršku lokalnom razvoju, a koji će realizovati Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije.

You may also like...