EU pomaže razvoj preduzetništva u Sjenici

SJENICA – Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici obišao je danas u Sjenici preduzeće Masry Plus koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo svoje poslovanje.

Fabrici je rekao da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje Evropske unije, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču predezetništvo, naročito među mladima i ženama.

„Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja, a ne deo problema“, rekao je Fabrici.

On je pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je Evropska unija opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama.

Hazir Dacić, vlasnik preduzeća Masry Plus je rekao da je uz opremu koju je dobio od Evropske unije unapredio proizvodnju i uz 16 radnika zaposlio još četiri svoja sugrađana.

Tokom sastanka sa predsednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem istaknuto je da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije.

Fabrici je naveo da je EU partner lokalnih samouprava u razvoju te da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujući se Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći Mujović  je naveo da će opština nastaviti da priprema nove projekte i efikasno ih sprovodi.

You may also like...