EU donira 4,5 miliona evra u razvoj preduzetništva u Srbiji (VIDEO)

UŽICE- Evropska unija kroz razvojni priogram EU PRO opredelila je 4,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Na predstavljanju poziva za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima u Užicu menadžerka  sektora za mala i srednja preduzeća Olivera Kostić istakla je da  aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

„Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije“,rekla je Kostićeva.

Pravo učešća imaju mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština, uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

„Evropska unija ovim pozivom pruža podršku malom biznisu koji čini stub privrede i ključan je za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, te su tako opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvođenje usluga što će doprineti većoj produktivnosti, uvođenju inovacija, poboljšanju kvaliteta postojećih ili razvoja novih proizvoda, a najvažnije, otvaranju novih radnih mesta“, rekla je Kostićeva.,

Sredstva sd 10 000 do 20 000 evra po pojedinačnom projektu dobiće novoosnovana preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine,preduzeća koja posluju od tri do pet godina mogu dobiti do 30.000 evra,a brzorastuća i izvozno orjentisana do 50 000 evra po projektu.

Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula 2018. godine,.

You may also like...