Etno samit po prvi put u Užicu (VIDEO)

UŽICE-Po prvi put van Beograda,etno samit Tradicija Nova održaće se u Užicu od 22. do 27. oktobra u organizaciji Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo.

„Nama su svaki deo naše tradicije ,svaki region podjednako značajni i trudimo se da sa pažnjom predstavimo kulturu koja nam je omogućila da se bavimo ovim čime se bavimo.Užice i Zlatiborski okrug predstavljaju posebnu tačku okupljanja i zato je ovo savršena prilika da na samitu prikažemo sve ono što smo stvorili u prethodne tri godine rada,ali i da ponovo dodjemo na jedan od izvora naše kulture“,rekao je direktor ansambla Kolo Vladimir Dekić.

Dekić je najavio i da će na samitu učestvovati ,pored Kola i ansambl narodnih plesova i pjesama Lado iz Hrvatske i da će ova dva ansambla održati zajednički koncert.

Pred užičkom publikom nastupiće i Mađarski državni folklorni ansambl Mane i KUD Sevojno.

Tokom trajanja samita održavaće se i kreativna radionica na kojoj će umetnici ansambla Kolo i Lado zajedno sa glumcima užičkog Narodnog pozorišta u saradnji sa dramskim umetnicima iz Beograda napraviti dramsko-plesno delo koje će izvesti i pred publikom festivala.

„Saradnja Kola i NP Užice otvara pitanje dramskog u koreografskom i koreografskog u dramskom.Svetske tendencije u definisanju današnjeg teatra sve više su upućene na kombinaciju koreografije i dramskog i ovo je nadam se tek početak naše saradnje“,naglasio je umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice Nemanja Ranković.

Pored Narodnog pozorišta Tradicija Nova se organizuje i uz podršku grada Užica.

„Ovo je prilika za unapređenje kulturno-umetničke ponude Užice .Tokom samita biće predstavljen i naš festival Licidersko srce i drago nam je što se u našem gradu održava ovakva jedna manifestacija i to po prvi put van Beograda“,istakao je zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević.

Etno samit se održava od 22. do 27.oktobra u Narodnom pozorištu ,a ulaz za posetioce je besplatan ,uz karte koje se preuzimaju na biletarnici pozorišta.

You may also like...