Etno domaćinstvo Melović privlači goste iz ravnice (VIDEO)

ROŽANSTVO – Pošto su pre petnaestak godina ostali bez posla, Gordana Melović i njen muž Dragan odlučili su se da u rodnom selu, Rožanstvu, pokrenu etno domaćinstvo. Interesovanje turista za ovaj kraj, kako kažu, značajno je poraslo u vremenu kovid pandemije.

Melovići su počeli sa dve sobe za izdavanje, jer nipošto nisu želeli da napuste domaćinstvo u danima kada su ostali bez posla. Smatraju da je period pandemije doneo ekspanziju gostiju u ruralnim sredinama.

„Mnogi gosti su se zasitili Zlatibora, pa su hteli mir i tišinu. Pogotovo u vreme kovid pandemije, ovde su imali mir i tišinu, a pritom su imali odvojene apartmane, gde nisu morali da dolaze u kontakt jedni s drugima“, kaže Gordana.

Najviše gostiju dolazi iz Vojvodine, ovom prilikom tu su bile dve porodice iz Subotice.

Gosti iz Subotice u etno domaćinstvu Melović
Foto: ZooMUE

„Ima dosta zanimljivih stvari da se vidi, dok je kod nas sve ravno i nekako standardno. Verujem da mi ovo može biti odredište i za buduće godine, da dođem sa devojkom ili društvom“, kaže jedan od Subotičana.

Osim turizma, koriste područje u kojem žive i za određene poljoprivredne delatnosti, koje im ujedno predstavljaju i dodatne sadržaje za koje se interesuju posetioci.

„Trudimo se da ono što proizvedemo plasiramo gostima. Sejemo proju, proizvodimo sir i kajmak, sve ono što su karakteristični za selo“,

Gordana smatra da je turizam ipak zahtevna oblast rada. Iako istrajavaju u očuvanju seoskog ambijenta, uz domaću kuhinju i uzgoj životinja, tu su i neki, za seosko domaćinstvo, atipični sadržaji, poput bazena.

„Mislim da selo treba da ostane ono što je uvek bilo, da se gosti prilagode tome i da dolaze samo oni koji zaista vole selo. Treba malo držati korak sa turistima, čemu godine koje prolaze svakako ne pomažu“, dodaje uz smeh Gordana.

Osim supruga, Gordani u poslu pretežno pomaže snaja, ali ističe da je i mali broj ljudi dovoljan da se ovakav tip domaćinstva vodi bez problema.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.