Etno domaćinstvo Melović privlači goste iz ravnice (VIDEO)

ROŽANSTVO – Pošto su pre petnaestak godina ostali bez posla, Gordana Melović i njen muž Dragan odlučili su se da u rodnom selu, Rožanstvu, pokrenu etno domaćinstvo. Interesovanje turista za ovaj kraj, kako kažu, značajno je poraslo u vremenu kovid pandemije.

Melovići su počeli sa dve sobe za izdavanje, jer nipošto nisu želeli da napuste domaćinstvo u danima kada su ostali bez posla. Smatraju da je period pandemije doneo ekspanziju gostiju u ruralnim sredinama.

„Mnogi gosti su se zasitili Zlatibora, pa su hteli mir i tišinu. Pogotovo u vreme kovid pandemije, ovde su imali mir i tišinu, a pritom su imali odvojene apartmane, gde nisu morali da dolaze u kontakt jedni s drugima“, kaže Gordana.

Najviše gostiju dolazi iz Vojvodine, ovom prilikom tu su bile dve porodice iz Subotice.

Gosti iz Subotice u etno domaćinstvu Melović
Foto: ZooMUE

„Ima dosta zanimljivih stvari da se vidi, dok je kod nas sve ravno i nekako standardno. Verujem da mi ovo može biti odredište i za buduće godine, da dođem sa devojkom ili društvom“, kaže jedan od Subotičana.

Osim turizma, koriste područje u kojem žive i za određene poljoprivredne delatnosti, koje im ujedno predstavljaju i dodatne sadržaje za koje se interesuju posetioci.

„Trudimo se da ono što proizvedemo plasiramo gostima. Sejemo proju, proizvodimo sir i kajmak, sve ono što su karakteristični za selo“,

Gordana smatra da je turizam ipak zahtevna oblast rada. Iako istrajavaju u očuvanju seoskog ambijenta, uz domaću kuhinju i uzgoj životinja, tu su i neki, za seosko domaćinstvo, atipični sadržaji, poput bazena.

„Mislim da selo treba da ostane ono što je uvek bilo, da se gosti prilagode tome i da dolaze samo oni koji zaista vole selo. Treba malo držati korak sa turistima, čemu godine koje prolaze svakako ne pomažu“, dodaje uz smeh Gordana.

Osim supruga, Gordani u poslu pretežno pomaže snaja, ali ističe da je i mali broj ljudi dovoljan da se ovakav tip domaćinstva vodi bez problema.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.