Etapa Memorijalne regate Vitomir Dizdarević vožena od Perućca (VIDEO)

PERUĆAC – Kajakaški klub Srpski veslači organizuje 24. memorijalnu regatu Vitomir Dizdarević. Oko stotinu kajakaša tokom sedam dana plovi kanjonom Drine, a jedna od etapa krenula je iz Perućca.

Plovidbu Drinom mnogi vezuju pre svega za veća prevozna sredstva, poput splavova i gumenih čamaca, međutim kajak je plovilo koje se učestalo koristi, kako od strane lokalnih sportista, tako i od strane učesnika regate koji reku posećuju često.

„Reka je idealna za ovu vrstu čamaca. Mogu se naravno koristiti na njoj i čamci, ali ovo je isključivo kajakaška regata i nije namenjena početnicima, već samo iskusnim kajakašima“, kaže Dejan Jovanović iz kluba Srpski veslači.

Osim iz Srbije, učesnici su došli iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Poljske, Slovenije, Severne Irske i Hrvatske, a najviše gostiju bilo je iz Rumunije, među kojima je i Andrijana Rembu, kojoj je ovo prvi dolazak na Drinu.

„Iz Rumunije je došlo nas dvadeset i dvoje, a moj muž je vođa ekipe. Ja sam, za razliku od njega, po prvi put na reci Drini, koja mi se ne čini opasnom, niti nešto preterano zahtevnom za ovu vrstu plovila, osim možda ovog početnog dela kod brane“, kaže Andrijana.

Kajakaška regata Vitomir Dizdarević
Foto: ZooMUE

Regata nije takmičarskog karaktera, već za cilj pre svega ima promociju Podrinja, a nosi ime po nekadašnjem kajakašu iz ovog područja, Vitomiru Dizdareviću.

„On je mnoge od nas privukao ovom sportu i zdravom načinu života uopšte. Bio je redovan učesnik raznih regata. Inače, svi se znamo za Dunavske regate, koja ide od Nemačke do Crnog mora, pa upravo na osnovu toga pokušavam da predstavim što većem broju inostranih kajakaša srpske reke“, dodaje Jovanović.

Regata će trajati do petka, kada će se voziti završna etapa do Loznice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.