Erski humor ili surova realnost? (VIDEO)

UŽICE – Kada u Užicu uđete u taksi i kažete naziv ulice taksista će uključiti navigaciju i odvesti vas na željenu adresu. Ali, ako mu kažete da vas vozi do Šarulje, Sivonje ili Konzerve neće mu trebati ni navigacija, ni naziv ulice.

Ovo znaju svi Užičani jer su to samo neki od naziva zgrada koji su postali glavni orijentiri i prepoznatljivi simboli grada na Đetinji, a smislile su ih dovitljive Ere.

Kada krenete glavnom užičkom ulicom od Konzerve do Šarulje proći ćete pored Sivonje, Lepe Brene, Belog dvora, Crne dame. Sivonja nije vo nego čuveni hotel „Zlatibor“ koji je nadimak dobio zbog sive boje fasade, konzerve“ su stare zgrade kojima su ime nadenuli metalni delovi sa vanjske strane fasade. Taksisti odlično poznaju ove nazive.

„Ja kao stari Užičanin poznajem sve te nazive i nije mi problem da se snađem, ali bi bolje bilo da mušterija kaže naziv i broj ulice“, objašnjava taksista Rodoljub Žunić.

Nazivi zgrada potiču iz osamdesetih godina prošlog veka. Jedan sugrađanin kaže iz vremena kada nam je svima bio dublji džep i kada smo bolje živeli. Sada bi kako kaže ti nazivi mogli biti sasvim drugačiji.

„Sada treba da menjamo nazive zgrada u prazna kesa, šuplja kapa“, šaljivi su sugrađani.

Svi ovi nazivi pripisuju se erskom humoru, a da li su Ere zaista duhovite ili je to ipak samo mit kako tvrdi novinar i publicista Zoran Filipovic. On kaže da su duhoviti pojedinci sa imenom i prezimenom, a to potvrđuje i pesmom koju je sročio u vreme kada je Užice imalo problema sa vodom.

You may also like...