Era na krovu Afrike (VIDEO)

UŽICE – Kada su Novozelandjanina Edmunda Hilarija, prvog čoveka koji je osvojio Mont Everest upitali zašto se uopšte odlučio na penjanje na najviši vrh na svetu, on je odgovorio „zato što je bio tu“. Tim motom se kroz svoj život vodi i Užičanin Predrag Stojković, koji je na svoj spisak osvojenih vrhova nedavno dodao i Kilimandžaro. Krajem januara ove godine, član užičkog Planinarskog kluba „ERE“ u društvu još 15 članova svoje ekspedicije osvojio je popularni krov Afrike.

Foto: Privatna arhiva

Predrag Stojković se od malih nogu bavi sportom, ali posebno mesto zauzima  planinarenje. U poslednjih deceniju i po počeo je da ostvaruje svoje snove. Osvojio je Akonkagvu na Andima, Čoju na Himalajima, Palmiru, više vrhova na Kavkazu kao i druge širom sveta. Motiv je uvek isti…boravak u prirodi, ali i izazov. Iako naizgled lakši za osvajanje nego nabrojani vrhovi, Kilimandžaro, kako kaže ovaj Užičanin, ima svoje zahteve, pa se ne retko dešavalo da na ovim rutama  planinari i nastradaju. Veliki problem predstavlja malo vremena za aklimatizaciju na uslove koji vladaju u ovom delu Tanzanije.

Ekspedicija na KIlimandžaro u kojoj se nalazio i Predrag Stojković imala je 16 članova, iz Srbije, Hrvatske i SAD. Posebnih priprema nije bilo, jer planinari moraju konstantno biti i fizički i psihički spremni za napore koji ih očekuju. I sam boravak u mestu Aruši, pred početak penjanja nosio je sa sobom izvesne rizike, jer u ovom delu sveta vlada visok stepen siromaštva i socojlanih razlika, pa je i kriminal veoma zastupljen.

Cela ekspedicija je trajala 11 dana, dok konačni uspon na vrh Kilimandžara traje 7 do 8 sati i to noćnog penjanja. Cilj je da se do vrha stigne do podneva kako bi spuštanje bilo okončano pre mraka. Na samom vrhu se ostaje ne duže od 15 minuta, i takav tempo može dodatno da ugrozi zdravlje člnaova ekspedicije.

Foto: Privatna arhiva

Predrag kaže da živi i milion godina ne bi uspeo da ostvari sve svoje želje kada su u pitanju svetski vrhovi. Ono čemu će posebno posvetiti pažnju i on ali i ostali članovi PK Ere jeste povezivanje 11 planina Zapadne Srbije u krugu od 500 kilometara, koje je priroda nagradila jedinstvenim stazama za šetnju i planinarenje.

Cilj je da se na taj način animira što više ljudi, posebno mladih da se bave ovim specifičnim sportom i vreme provode kvalitetno u prirodi.

You may also like...