Ekološkim akcijama obeležen Dan planete Zemlje (VIDEO)

PERUĆAC/MEĐUVRŠJE – Akcijama čišćenja zlatarskih izletišta i jezerskih obala u Perućcu i Međuvršju, kao i pošumljavanjem vrha Jeljen u blizini Čačka, volonteri iz različitih delova Srbije obeležili su 22. april, Međunarodni dan planete Zemlje. Ovaj datum obeležava se sa ciljem skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica svakodnevnih ljudskih aktivnosti po životnu sredinu.

Kao dokaz tvrdnji da je neophodno sticati znanja o značaju očuvanja životne sredine još u ranom detinjstvu poslužio je primer Anđele iz Sremske Mitrovice, koja je bila najmlađi od oko 100 učesnika akcije čišćenja jezera Međuvršje, sprovedene uz upotrebu katamarana i čamaca.

„Veoma je važno da naučimo za budućnost ovako da s eponašamo, kako bi planeta bila čistija, kao i naša država“, kaže Anđela, koja ističe da je ranije učestvovala u akcijama sadnje drveća.

Ovoj akciji prethodilo je pošumljavanje vrha Jeljen, kojim se težilo saniranju štete koja je nastala prilikom požara od pre nekoliko godina.

„Posadili smo 2000 sadnica crnog bora i 1000 sadnica gorskog javora. Naravno, na ovome se nećemo zaustaviti, već ćemo i dalje pratiti lokaciju i sprovoditi mere nege“, kaže Vladimir Pavlović iz Discover Serbia.

Čistilo se i u priobalnom pojasu jezera Perućac, gde su osim meštana i volontera iz zemlje i inostranstva, učestvovali i neki od čestih posetilaca Nacionalnog parka Tara.

„Malo je zastrašujuće, s obzirom da koristimo nekada i ovu vodu za piće na splavu. Ali, nije nemoguće očistiti“, kaže jedna od volonterki.

Dan planete Zemlje obeležen čišćenjem Međuvršja
Foto: ZooMUE

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da u okviru Nacionalnog parka postoje i divlje deponije na kopnu.

„Imamo nesavesnih turista, ali moramo biti iskreni i reći da od njih potiče najmanja količina otpada. Uglavnom je problem u nekim naseljima u okviru NP Tara, u kojima meštani često odlažu otpad na način koji nije prihvatljiv“, kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Sve ove lokacije već su čiščene i prethodnih godina, a kao izvesna uteha učesnicima služi to što je ove godine bilo znatno manjih količina otpada nego u nekom prethodnom periodu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.