Efikasniji model upravljanja javnom imovinom

ČAJETINA -U okviru projekta Exchange 4  “Imovina lokalne samouprave – Važna karika lokalnog ekonomskog razvoja“, zvaničnici opštine Čajetina, ugostili su predstavnike opština Beočin, Šid i Sremski Karlovci, kao i nevladine organizacije Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda.

ca pr

Reč je o projektu koji podrazumeva sprovođenje niza aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasnijeg modela upravljanja javnom imovinom u 3 vojvođanske opštine: od formiranja posebne jedinice opštinske uprave za upravljanje imovinom i usklađivanja lokalnih propisa sa nacionalnom regulativom u ovoj oblasti, preko edukacije zaposlenih u opštinskim upravama i javnim preduzećima za  upravljanje imovinom, nabavke računarske opreme i softvera za upravljanje imovinom, do formiranja registra opštinske imovine i upisa prava vlasništva u jedinstveni registar nepokretnosti Republičke direkcije za imovinu.
Opština Čajetina, koja je pre nekolik godina uspostavila uspešan mehanizam upravljanja opštinskom imovinom, mentor je i primer dobre prakse pomenutim opštinama.
Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina, ovom prilikom rekla je da,opština Čajetina ima iskustva u ovoj oblasti, budući da je pre nekoliko godina učestvovala u projektu, koji je takođe finansirala Evropska unija, a tiče se korišćenja softvera za evidentiranje i upravljanje opštinskom imovinom. Korišćenjem ovog softvera, popisano je oko 80 % imovine, dok će se kroz ovaj projekat, pored mentorskog dela, rešiti i popis preostalog dela javne imovine, što je i zakonska obaveza svih lokalnih samouprava.Ona je istakla da je tačan popis parcela, imovine i objekata koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave, preduslov za lokalni ekonomski razvoj i dalje napredovanje opština.
Izrazivši zadovoljstvo u pogledu saradnje opštine Beočin sa opštinom Čajetina, Nikola Vukšić, pomoćnik predsednka opštine Beočin, rekao je da je popis lokalne imovine veoma važan za svaku lokalnu samupravu, kao i da je u opštini Beočin do sada popisano samo oko 5 % imovine. Kroz ovaj projekat uštedeće se značajna sredstva budžeta opštine Beočin, a zadovoljiti zakonska regulativa.
Opština Šid je izvršila veći deo popisa imovine, a sardnju na ovom projektu vidi kao mogućnost za sticanje novih iskustava, pre svega u oblasti partnerstva sa drugim opštinama, posebno za privlačenje sredstava iz fondova EU, rekao je Romko Papugan, načelnik Opštinske uprave Šid.
Opština Sremski Karlovci, prvi put učestvuje na projektu koji se finansira od strane Evropske unije. Cilj ove opštine je da kroz projekat realizuje popis javne imovine, što je u brojkama 580 objekata.
Nevladina organizacija Centar za ravnomerni regionalni razvoj, napisala je ovaj projekat za potrebe opštine Beočin. Ovo je već treći projekat na kome ova organizacija sarađuje sa opštinom Beočin, a drugi na kome sarađuje sa opštinom Čajetina. Vanesa Belkić, izvršna direktorka NVO CenTriR , istakla je kao pozitivna iskustva opštine Čajetina kako iz oblasti turizma, tako i na polju dobrog funkcionisanja Opštinske uprave, što je od velike koristi za saradnju.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.