Edip – i siroče i car (VIDEO)

UŽICE – Druga festivalska predstava koju je geldala užička publika bila je Sofoklov “Edip”, prema prevodui Miloša Đurića, a u režiji Vita Taufera.

Kritičari navode da prevod Miloša Đurića ima lepotu starinskog, primerenog antičkoj tragediji, ali i bliskost našoj narodnoj epskoj poeziji. Za njih je Edip koga igra Milan Marić i savremen i svevremen.

 “Antički, tragički junaci imaju taj svoj neki usud, zapravo neku grešku iz prošlosti zbog koje stradaju. Edip nema. Edip sve što uradi, zapravo uradi iz neznanja. I moram malo da ga odbranim. To jeste vreme kada su se lako potezali mačevi i nekako, ubiti tada i danas nema istu težinu. Civilizacijski smo nekako danas mnogo se više sablaznemo i šokiramo. To je mnogo teži greh nego tada. Tada je bilo i pitanje časti čak izazvati nekog na dvoboj. I taj ceo spor sa njegovim ocem, za koga u tom trenutku ne zna da mu je otac, jeste na tom jednom uskom putu, između dva grada, on je išao sam oni su išli njih nekolicina oni su mi rekli skloni se s puta ne rekoh neću i udario je tog glasnika, nastavio dalje onda ga je njegov otac zapravo ošinuo bičem. On je izvukao mač i pobio ih sve, osim tog jednog koji je pobegao i pastira koji na kraju zapravo razreši celu zagonetku.To je bila moja postavka stvari u odnosu na  razumevanje kako zapravo dozirati. mešati kad je trenutak u kom počinje da preovladava lično, a u kom ti opšti interesi potpuno odlaze u neki drugi ,zapravo treći plan, a on jeste neko ko je dobar vladar. Mi s jedne strane vidimo nekog požrtvovanog vladara, nekog čoveka koji je već spasao grad, koji ovde obećava na početku da će uraditi po svaku cenu to. Ali s druge strane tu već počinje lagano da mu se kruni, ko njemu zapravo radi iza leđa i šta Kreon zapravo hoće.To je Vito fenomenalno pročitao da ona ima elemente trilera i oni to nama stalno ponavljao ovo je triler. Čovek traži ko je ubica, a zapravo iza ima igranku ko njemu namešta, ko hoće da skine silaziti, ko hoće da dođe, kako hoće da ga skine sa vlasti, da ga namesti da je on kriv, da moraju da ga proteraju ili da ga ubiju.Vito je nama priča ljudi nemojte da mi igrate tragediju, to je triler u kom čovek traži ko je ubica. Na kraju shvati da je on ubica i eto je tragedija”; kaže Milan Marić.

Uz Marića, glumački ansambl čine Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov i drugi.

“Već na prvim probama potpuno sam ušla u samu priču. Taj koncept koji je on nama ponudio, jer moram da kažem on je najzaslužniji reditelj naš za to, jako nas je vešto vodio kroz sve to. U jednom trenutku ja sam prosto shvatila da to mora biti konkretna žena. On mi je jako pomogao. On je rekao da ne smemo da igramo kraj na početku. Za Jokastu je rekao meni ključnu stvar, to je žena koja voli život, koja je hedonista . Njoj je sve u životu nametnuto ali poslednja stvar koja je nametnuta, a to je njen mlađi muž, ona je u njega apsloutno zaljubljena, između njih postoji užasna strast i ona se opredelila za život. Sve svoje tragedije ona doživljava kao mlada i mislila je nema više. Sad se uhvatila ovoga, to drži i on slavi život”, kaže glumica Nataša Ninković o ulozi Jokaste.

Scenografiju za predstavu uradio je Lazar Bodroža, kostime Marija Markoviće Milojev, a muziku su komponovali Robert Pešut Magnifiko i Aleksandar Pešut Schatz.

“Kreont, inače samo ime njegovo znači vladar. On je za razliku od ovog momka koji je mlad i koji je jednim pukim, fenomenalnim slučajem došao na vlast, jer je spasao grad, Kreont je neko ko je dugo u vlasti, dugo u politici, ko je duboko vladao sa svojom sestrom i njenim bivšim, ubijenim mužem i njima je bilo jako dobro. I onda je došao on preuzeo vlast i sve u redu. Kreont je tu za njega, niti mu šta podmeće, niti mu bilo šta radi iza leđa, pokušava da mu da mu i on, kao i svi drugi, ukaže da ide lošim putem i da treba da veruje. Ono što je Vito pričao sa nama on  razume politiku. To su oni ljud, oni političari koji uvek imaju spreman odgovor na bilo koje pitanje. Zato što zna taj teren, zna da ne sme da se ide ovako bandoglavo i srcem i strašću i da treba da smiri”, rekao je na okruglnom stolu nakon predstave o ulozi Kreonta, Srđan Timarov.

Predstavu “Edip” publika je ocenila sa 4,80.

Treća predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala biće “Naš razred”, po tekstu Tadešua Slobodzianeka, a u režiji Jasmina Novljakovića I izvođenju glumaca Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.