Džinovska puhara u Božetićima (VIDEO)

BOŽETIĆI – U novovaroškom selu Božetići, u zaseoku Ćirovići, meštani su pronašli ogroman primerak pečurke puhare. Ova gljiva odlikuje se prečnikom koji dostiže tri puta veću dužinu u odnosu na prosečan primerak svoje vrste.

Pečurku je, u dvorištu Dragoljuba Ćirovića, pronašao njegov rođak, prilikom košenja trave.

„Prvobitno je pomislio da je osinjak, pa me je zamolio da ja to pogledam. Sutradan ujutru sam video i učinilo mi se da je u pitanju bundeva, ali sam potom ustanovio da je pečurka. Puhare ovde dosta rastu, ali ova veličina je posebna. Verovatno joj je pogodovalo što je mesto u hladovini, a i u visokoj travi“, kaže Dragoljub.

Puhare obično dostižu manje od 15 centimetara u prečniku, a ova je trostruko veća. I pored svoje veličine, veoma je laka.

„Ova ima 43 centimetra u prečniku, a obim joj je više od 120 centimetara. Veoma su lagane, a u ishrani se koriste dok su bele i mlade. Kasnije već nisu za upotrebu“, dodaje on.

Nekada su, prema Ćirovićevim rečima, puhare korišćene i kao lek.

„Nekada se prah sazrelih puhara koristio za zaustavljanje krvarenja. Ali, ovu ne bih ostavio i koristio u te svrhe, nije imala uslove da se prirodno isuši, a bila je u hladovini, gde su obično izložene truljenju“, ističe Ćirović.

S obzirom da ovom kapitalnom primerku ne može naći neku praktičnu primenu, Dragoljub kaže da će je čuvati pre svega kao neku vrstu trofeja i prirodnog fenomena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.