Dve decenije uspešne privatizacije (VIDEO)

SEVOJNO – Impol Seval a.d. obeležava danas dva značajna jubileja, 47 godina od početka redovne proizvodnje i 20 godina od uspešne privatizacije.

Generalni direktor Ninko Tešić, podseća da posebno dinamičan razvoj Impol Seval ostvaruje upravo od 2002. godine, kada je je nakon privatizacije i kupovinom 70 odsto kapitala, Impol d.o.o. Slovenska Bistrica postao većinski vlasnik.

“Obim proizvodnje sa 13.600 tona te 2002.godine, povećan je na 60.000 do 64.000 tona godišnje, pri čemu je dostignut obim proizvodnje hladno valjanih proizvoda na nivou instalisanog kapaciteta od 49.000 do 51.000 tona. Od ukupno ostvarene proizvodnje 95 odsto se izvozi na ino tržište sa dominantnim učešćem izvoza na tržište Nemačke, Italije, Francuske i druge zemlje. Iz ostvarene dobiti pokriveni su gubici iz perioda pre privatizacije, isplaćivana je dividenda akcionarima i ostvaren  iznos neraspoređene dobiti od nešto više od 66 miliona evra, koji je uložen u reinvestiranje. Tokom ovog perioda uspešno su relizovana investiciona ulganja u iznosu od 113, 34 miliona evra u nabavku nove i revitalizaciju i modernizaciju postojeće opreme,” kaže Tešić.

Foto: ZooMUE

Direktor Impol Sevela ističe da je ipak, najznačajni uspeh promena svesti zaposlenih. Neizvesnost u pogledu statusa zaposlenih iz perioda pre privatizacije pretvorila se u optimizam i veru zaposlenih u budućnost i dalji razvoj preduzeća.

Foto: ZooMUE

Prethodna 2021.godina bila stabilna po rečima Ninka Tešića. Ostvarena je ukupna proizvodnja od 62.505 tona, što je za 41,2 odsto više nego u 2020. godini. Prošla godina donela je i rekordnu proizvodnju bojenih proizvoda od 12.922 tone. Prosečna zarada prošle godine bila je 92.871 dinar, bez zarada menadžmenta fabrike, a vrednost izvoza bila je više od 170 miliona evra.

“Što se tiče 2022. godine, prva polovina je izuzetno dobra. Ostvarena je ukupna proizvodnja od 29.934 tone, a u hladno valjanom program proizvodnja je 25.748 tona, odnosno, 2,6 odsto veća nego prethodne godine. Imali smo za šeset meseci dobit u poslovanju 21.135.000 evra, što nikada do sada nije bilo. Prosečna neto zarada je prvih šest meseci ove godine iznosila 97.754 dinara. U drugoj polovini godine došlo je do pada narudžbi i pada proizvodnih rezultata. Međutim, za ova tri meseca neostvarenje plana proizvodnje nije dovelo da u ovom kvartalu imamo gubitak u poslovanju, jednostavno došlo je do manjeg prirasta dobiti.”

Foto: ZooMUE

Tešić dodaje i da je od 1. oktobra povećana cena rada za pet odsto, a 623 zaposlena u ovoj fabrici dobiće i 13 platu do kraja godine, a povodom dana društva isplaćeno im je po skoro 22 hiljade dinara.

Podsećajući se na godine kada su ulazili u posao sa Sevalom, Janko Žerjav, član Upravnog odbora kompanije Impol iz Slovenske Bistrice, kaže da je sevojnička fabrika aluminijuma imala kompletan valjački stan, koji Impol nije imao.

“U to vreme smo videli da bi bilo najbolje da se dogovorimo i da uđemo u vlasništvo, kako bi zajedno izašli na tržište, jer su to naši kupci tražili. Vi znate da su pre 20 godina bili teški uslovi za poslovanje, embargo itd. Videli smo u tim uslovima sinergiju sa Sevalom,”  kaže Žerjav.

On dodaje da su pre 20 godina, zbog pada prodaje njihovih proizvoda na tržištu Jugoslavije, morali sve da izvoze. Tada su imali izvoz od 10.000 tona, a danas je to 270.000 tona. Uz pomoć svojih fabrika u Srbiji i Hrvatskoj, taj broj je 27 puta uvećan. Podseća da je tokom proteklih godina bilo kriza, ali je trenutna situacija vrlo neizvesna. Žerjav prognozira da će se situacija poboljšati početkom sledeće godine.

Foto: ZooMUE

U projekte kojima će biti poboljšani uslovi rada u Impol Sevalu do kraja ove i početkom sledeće godine biće uloženo još oko million evra, najavljuju iz menadžmenta Impol Sevala.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.