Dve decenije bez struje (VIDEO)

UŽICE – Kako je to kada vam deca uče pod svećom a živite u 21. veku najbolje zna porodica Tatić iz Užica koja pune dve decenije živi bez struje. Račune za struju nisu više imali od čega da plate, pa su živeli u surovim životnim okolnostima, ali nesreća nikada ne ide sama.

Danas je nezamislivo da barem na sat vremena ostanemo bez struje, ali u kući porodica Tatić sijalica nije upaljena već dvadeset godina.

Tatići
Foto ZooMUE

„Struje nemamo, teško je, sijalice nema, nekad smo i bez sveće. Neizdrživo je. Imali smo mali dug i na taj dug je narasla ogromna kamata i oni su nam isključili struju“, rekla je Nelka Tatić.

Kuća u kojoj žive samo što se nije srušila, nameštaj je propao, a zidovi su crni od čađi. U takvom ambijentu Tatići su odgajali dvoje dece.

„Tada su mi deca bila mala, išla su u osnovnu školu, ja im kažem, pišite domaći dok se još vidi, posle nećete moći“, priseća se Nelka Tatić.

Miroljub je pre 15 godina ostao bez posla i od tada oboje rade za dnevnicu, ali to nije dovoljno čak ni za osnovne potrebe.

„Trenutno radim na građevini dok još može, inače radim sve najteže poslove, međutim sve je to nedovoljno plaćeno. Sve su to minimalne zarade, taj posao se ne vrednuje. Znači ništa“, kaže Miroljub Tatić.

Kada je završio osnovnu školu sin Žarko je psihički oboleo, pa u srednju školu nije ni išao, a za njegovu terapiju je potrebno 200 eura mesečno. Većinu novca što zarade daju za njega, pa drva za ogrev nemaju od čega da kupe.

„Drva smo imali možda tri puta u ovih 25 godina, sve smo se mučili do sad. Donesemo tu iz okoline ako ima nešto od stabala“, kaže Miroljub Tatić.

Nelka Tatić
Foto ZooMUE

Nelkina sestra im je pomogla da sagrade novi objekat u istom dvorištu, ali unutra nemaju ništa. Novi priključak za struju košta 70 000 dinara, a starog duga imaju još 35 hiljada dinara.

„Sve nam je potrebno: električni šporet i na drva, frižider, zamrzivač. Krevete i regale nemamo, usisivač, tepihe…“, kaže Nelka Tatić.

Kažu, ne sećaju se kako je kada se nešto proslavlja u kući, pa makar i rođendan, ali se nadaju da će nekada radost biti deo njihovog života.

Brojevi tekućih računa za pomoć porodici Tatić

dinarski 325930070352030491

devizni  35325934170270186924

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.