Dvadeset godina od 5. oktobra

SRBIJA, BEOGRAD – Tribinama i debatama u Beogradu biće obeleženo 20 godina od demonstracija građana Srbije protiv predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Protesti u centru Beograda, 5. oktobra, su organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52 do 54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga. Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu, zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Skupština
Foto: EPA, EPA/ SRDJAN SUKI, EPA/ LOISA GOULIAMAKI

Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra sa terase Skupštine grada Beograda obratio se novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U Beogradu će, u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Fondacije Fridrih Ebert, biti održana diskusija “Peti oktobar – dvadeset godina posle: Društvo u Srbiji pred izazovima vaninstitucionalne borbe za političku legitimnost”. Fondacija Fridrih Ebert organizuje i panel debatu “20 godina tranzicije – pogled u budućnost”.

Izvor: RTV

You may also like...