Dva kotla na pelet za „OŠ Mito Igumanović“ uz podršku poljske ambasade (VIDEO)

KOSJERIĆ – Opština Kosjerić je, uz podršku donacije poljske ambasade u iznosu od 34 hilljade evra, nabavila dva kotla na pelet koja će biti postavljena u „OŠ Mito Igumanović“. Kako je istakao predsednik optšine, ovim će se značajno smanjiti zagađenje vazduha tokom grejne sezone, pogotovo u zoni u kojoj se nalazi škola.

Predsednik opštine izrazio je nadu da će se saradnja Kosjerića i ambasade Poljske u Srbiji nastaviti.

„Zahvalio bih se ambasadoru Poljske. Svedoci smo toga da je opština zagađena tokom zime, ovim ćemo dopuniti projekat smanjenja tog zagađenja. Nadam se da ovo nije poslednji projekat koji će nam poljska ambasada opredeliti“, kaže Darko Đokić, predsednik opštine.

Direktorka škole, Ana Vitorović, veruje da će vazduh u školskom dvorištu u narednom periodu biti znatno čistiji.

„Početkom godine ambasada Poljske raspisala je javni poziv za dodelu sredstava u okviru poljske razvojne saradnje tamošnjeg Ministarstva inostranih poslova. Prepoznali smo se u tome, pogotovo kako bismo povezali zaštitu životne sredine i obrazovanja. Do sada smo koristili ugalj, oko 350 tona na godišnjem nivou, tako da su merni instrumenti u školskom dvorištu registrovali enormno zagađenje. Dobili smo dva kotla snage od po 250 kilovata. Lokalna samouprava će finansirati njihovo postavljanje“, kaže direktorka.

Ugovor je potpisao lično ambasador Poljske u Srbiji, Rafal Perl.

„Ovo je 10. projekat koji se ove godine finansira poljskom razvojnom pomoći. U našem fokusu je obrazovanje i zaštita životne sredine, tako da je Kosjerić na neki način kombinacija ova dva elementa. Ovo nam je, po iznosu sredstava, treći po veličini projekat u ovoj godini. Ovo je samo početak saradnje naše ambasade, opštine Kosjeirć i ove škole“, kaže ambasador.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.