Duplo veća ušteda sa merama energetske efikasnosti (VIDEO)

UŽICE – Ove godine za mere energetske efikasnosti novačanu pomoć dobilo je oko 680 Užičana, a prvi put su uključeni i građani iz četvrte zone. Za sedam godina, koliko postoje konkursi za sufinansiranje, 1780 objekata dobilo je neku od mera. Korisnici kažu da je ušteda u novcu i energentima skoro duplo veća.

Borisav Grbić iz Užica je pre par godina ugradio kotao na pelet, a ove godine i izolaciju. Nekada je nabavljao šest tona uglja za ogrev, a sada tri tone peleta. Kaže da je u kući sada toliko toplo da više ne nosi vunene džempere i kada su najveći mrazevi.

Pelet
Foto: ZooMUE

„Pošto smo supruga i ja trenutno sami mi grejemo dve sobe i uvek nam ostane od 300 do 500 kilograma peleta viška, a ove godine računamo da će nam ostati tona više zbog izolacije. Sad je sve čistije i ne moramo da nosimo džempere i prsluke“, kaže Grbić.

Ove godine prvi put je konkurs za sufinansiranje energetske efkisanosti imao podršku resoronog ministarstva u iznosu od 14 miliona dinara, a grad je uložio 40 miliona. Njih 686 građana je potpisalo ugovore za neku od mera.

„U ponedeljak se završio drugi konkurs uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike koje je izdvojilo devet miliona dinara, a devet miliona Grad. Konkurs je namenjen zameni stolarije u stambenim zgradama i prvi put smo uključili naše sugrađane koji žive u četvrtoj zoni“, rekla je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Svetlana Drakul.

Za sedam godina koliko postoje konkursi za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, 1780 objekata u Užicu koristilo je neku od tih mera. Od toga je ugrađeno skoro hiljadu kotlova na gas.

„Pored toga imamo i niz drugih efekata – promenio se izgled grada. U Užicu nema ulice u kojoj bar nekoliko kuća nije sprovelo neku od mera energetske efikasnosti. Sistem bodovanja je bio takav da se stimulišu građani koji su nešto uradili sami“, zaključuje Drakul.

Od skoro je raspisan i poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela, a iz ministarstva rudarstva I energetike najavljuju da će naredne godine biti izdvojena još veća sredstva za mere energetske efikasnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.