Dualno obrazovanje u visokoškolskim ustanovama

SRBIJA – Od oktobra će početi uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove, najavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je to rekao u video poruci na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj ovoj temi.

„Ono što dobijete kroz ovaj model jeste spremnost da se suočite sa svim radnim obavezama na poslu, jer poznajete proces i sistem rada, način i kanale komunikacije“, rekao je Ružić.

I dodao da je ovaj način studiranja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.

„Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa. Interesovanja ima i verujem da ćemo već od oktobra imati prve studijske programe u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture“, rekao je ministar.

Ružić je najavio i donošenje Zakona o studentskom organizovanju.

„Ovaj zakon donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i utičete na oblasti od značaja za studentsku zajednicu. U vezi ovog zakona smatram da je najvažnije to što na njemu radili i studenti, na čemu im čestitam. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje“, rekao je Ružić.

Ministar je istakao da su studenti pokazali i veliki stepen solidarnosti u vreme vanrednog stanja i posebnu zahvalnost iskazao studentima medicinskih fakulteta koji su na razne načine volontirali u prvim redovima.

„Razloga za slavlje nemamo, jer je virus još među nama i ugrožava naše živote i svakodnevnicu. Vakcinacija je rešenje, vakcina ima. Organizovani su punktovi za vakcinaciju i u studentskim domovima, klinikama i ambulantama, da bi vam bili pri ruci. Pokažite odgovornost i prema najbližima, i prema društvu u celini i vakcinišite se“, apelovao je ministar Ružić.

Onlajn konferenciju posvećenu dualnim studijama oranizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) povodom Dana studenata.

Na konferenciji su učestvovali studenti svih univerziteta, kao i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.