Dualno obrazovanje u Tehničkoj školi od septembra (video)

UŽICE-Od naredne školske godine u Tehničkoj školi u Užicu upisaće se jedno odeljenje od 30 učenika smera operater za izradu nameštaja,čime počinje  dualno obrazovanje po meri drvnoprerađivačke industrije. 

 

 
tehnicka 1„Školovanje stručnih, kvalifikovanih srednjoškolaca po potrebi privatniog sektora je suština dualnog obrazovanja, a njegov početak u Užicu je obrazovanje po meri industrije nameštaja“, rekao je direktor Tehničke škole Dragan Tucaković posle okruglog stola na kome je predstavljen  novi obrazovni profil. Srednjoškolcima će za njega biti obezbeđena praksa u sedam užičkih drvnoprerađivačkih firmi, kasnije i radna mesta.

 

 “.Ono što je nama važno jeste da napravimo najbolje moguće javno- privatno partnerstvo, jer bez toga nama ništa ne znači promena obrazovnog programa,dodatna obuka nastavnika, ili ubeđivanje učenika da upišu određeni profil. Potrebno je da postoji privatni sektor koji želi da primi đake na praksu.Užice je dobar primer i njihova iskustva treba da se primene i na druge sektore i regione.Privredna komora Srbije podržava užičku inicijativu”, rekla je direktorka Centra za edukaciju PKS Mirjana Kovačević.

 

.Inicijativa za novi obrazovni profil potekla je od nekoliko fabrika za preradu drveta u Užicu zbog nedostatka odgovarajuće radne snage. U ovim firmama biće kvalitetna praksa, kaže Živorad Jovović direktor fabrike nameštaja “Atlas”.
“Nadam se da će i roditelji, i budiću polaznici- učenici, prepoznati svoju šansu. Inicijativa je potrekla od sedam kompanija od kojih je ova firma samo jedna, a sve zbog nedostatka konkretnih kadrova. Buduću polaznici ići će tri dana na praksu,a dva dana u školu.Kompanije će snositi i troškove smeštaja djaka koji nisu iz Užica u Domu za učenike,kao i druge troškove tako da će njihovo trogodišnje školovanje biti besplatno”,kaže Jovović.

 

Članica Gradskog veća Jelena Vasović istakla je da je grad Užice podržao uvođenje novog obrazovnog profila gradskim planom upisa za 2016-2017.godinu.
“ Uputićemo i dopis ministarstvu prosvete da se omogući smeštaj u Domu za učenike za one koji upišu ovaj smer ,a nisu iz Užica“,rekla je Vasovićeva.

 

Sa današnjeg Okruglog stola u Tehničkoj školi upućene su preporuke ministarstvima prosvete i privrede koje se odnose na neophodnu saradnju škola,kompanija,lokalne samouprave uz podršku resornih ministarstava.Preporuka je i da kompanije koje učestvuju u dualnom  obrazovanju budu subvencionisane od strane države u vidu oslobađanja dela poreza na dobit.
ZooM
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.