Dualno obrazovanje – dokazan način zapošljavanja mladih Požežana (VIDEO)

POŽEGA – S obzirom da je u Požegi praksa sprovođenja dualnog obrazovanja započela praktično četiri godine pre nego što je ovaj proces počeo da se sprovodi na nivou Srbije, može se reći da je ova opština među pionirima obrazovnog modela koji mnogi nazivaju „filozofijom obrazovanja u 21. veku“.

Učenje kroz rad, tj. kroz integrisanje teorijskih i praktičnih znanja u realnom radnom vremenu i okruženju, viđeno je kao primarni vid obezbeđivanja radnih mesta mladim osobama i samim tim pravac kojim će se sprečiti njihovo iseljavanje u veće gradove ili u inostranstvo.

U septembru će biti tačno 11 godina od trenutka kada je kompanija „Inmold“ iz požeške „Tehničke škole“ angažovala prve učenike za stručno usavršavanje u njenim proizvidnim pogonima. Ističu da su ovaj sistem još tada videli kao neophodan korak u daljem razvoju firme. Kao pozitivan primer navode Nikolu Đorđevića, koji je tokom tri godine prošao praktičnu obuku u „Inmoldu“, a danas je mladi instruktor u ovoj firmi.

Stipendisti Inmolda
Foto: Inmold

„Od ukupno 500 zaposlenih, većinu naših radnika čine mlađe osobe. Kroz sistem dualnog obrazovanja do sada smo imali 150 učenika, od čega je oko 50 zaposleno kod nas. Možemo se pohvaliti i da imamo pet inženjera, koji su tokom perioda studiranja dolazili i sprovodili praksu u našoj firmi“, kaže direktor „Inmolda“, Goran Janković, dodajući da je neuporedivo lakše za firmu da zaposli mladu osobu koja je prošla praktičnu obuku sa 15 ili 16 godina, nego nekoga ko je zaposlen preko „Nacionalne službe zapošljavanja“, a ko mora obuku da prolazi naknadno, sa 25 ili 30 godina.

Prema podacima iz „Privredne komore Srbije“, još šest požeških kompanija će od naredne školske godine biti uključeno u sistem dualnog obrazovanja. Među njima je „Prehrambena industrija Budimka“, u kojoj se nadaju da će ovim osigurati mladu, a stručnu radnu snagu, koja će dodatno doprineti povećanju kvaliteta njihovih proizvoda.

„Od ovog programa očekujemo to da animiramo srednjoškolce, a potom i studente, za uključivanje u proces stručnog usavršavanjas. Time ćemo sprečiti njihov odlazak iz svoje opštine i uopšte iz Srbije, a kroz njihovu dodatnu edukaciju i motivaciju, kao i finansijsku naknadu, sebi ćemo obezbediti školovane kadrove, sa potrebnim iskustvom“, rekao je generalni direktor Budimke, Aleksandar Marković.

Među učenicima koji će od septembra krenuti na rad u ovoj firmi je Veljko Vukas, koji završava drugu godinu na smeru prehrambeni tehničar.

 „Kroz praktičnu nastavu steći ćemo radne i higijenske navike, koje su u ovom slučaju posbeno važne, za proizvodnju hrane. Sa „Budimkom“ je nas 15 iz odeljenja potpisalo ugovore, a nudi nam se stalni radni odnos po završetku školovanja“, ističe Vukas.

Iz „Privredne komore Srbije“ ističu da dualno obrazovanje pomaže u selekciji kadrova, smanjenju troškova uvođenja mladih ljudi u posao, ali i smanjuje deficit na tržištu radne snage, što je posebno važno.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.