Dualnim obrazovanjem do lakšeg zaposlenja (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice je prvi grad u Republici Srbiji koji je uz podršku Regionalne Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje u saradnji sa kompanijama na teritoriji Zapadne Srbije podržao reforme srednje stručne škole u pravcu dualnog obrazovanja. Pored Užica još deset opština uključeno je u ovaj sistem,rečeno je na današnjem sastanku povodom plana upisa u narednu školsku godinu po dualnom modelu realizacije nastave.

„Tehnička škola je 2016. godine krenula sa prvim smerom dualnog obrazovanja , a 2017. je dobila drugo odeljenje. Uz veliku podršku grada i privrednika, Užice je prvi grad u Srbiji koji je uspešno sproveo reformu ovakvog vida obrazovanja“, rekao je gradski većnik Ratko Trmčić.

U narednom periodu cilj je da se napravi regionalna mapa dualnog obrazovanja sa 51 obrazovnim profilom u čijoj izradi će pored velikih gradova učestvovati i manje opštine.

„Ovim planom ne rukovodi samo sistem obrazovanja, nego i direktori škola, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Privredne komore, kao i predstavnici privrede, koji zajedno donose odluku o tome šta je potrebno mladim ljudima i koje ćemo mi profile implementirati u narednoj 2021/2022. školskoj godini. Što bolji plan upisa izradimo, to ćemo otvoriti više mogućnosti i stvoriti veće šanse našim madim ljudim da se zaposle nakon završene škole“, rekla je predstavnica Ministartva prosvete, nauke i obrazovanja Gabrijela Grujić.

Na današnjem sastanku biće predložene sve kompanije i škole koje su zainteresovane za sistem dualnog obrazovanja, koje je po rečima Gabrijele Grujić, bitno kako bi se nakon završene škole što više mladih ljudi zaposlilo, koji kroz ovakav način obrazovanja stiču veštine za određenu vrstu posla.

You may also like...