DS:Pokušaj uzurpacije prolaza na trgu

UŽICE-Gradski odbor Demokratske stranke oglasio se saopštenjem u kome navode da prema nezvaničnim informacijama koje su dobili od pojedinih stanara zgrade u ulici Petra Ćelovića, obaveštavaju javnost da je u toku pokušaj uzurpacije funkcionalne javne površine na gradskom trgu od strane NN lica u funkciji investitora.

„Prolaz koji je „viđen“ za zatvaranje ima i funkciju otvora za ventilaciju samog trga koji u jednom trenutku može da primi i preko 10.000 građana. Sa ciljem pročišćenja vazduha u gradu koji obara neslavne rekorde u zagađenosti vazduha,na prostoru Trga partizana je u arhitektonskom smislu ostavljen i drugi pasaž –prolaz koji se nalazi naspram pomenutog, ali na zapadnoj strani trga i koji izlazi na dečji teren u ulici Strahinjića Bana.
Podsećamo sugrađane da je Trg partizana otpočeo sa gradnjom 7. decembra 1959. godine a radovi su završeni 5 juna 1961.godine, te da se Trg partizana svojom urbanističkom sveobuhvatnošću, jedinstvenom urbanistički dizajniranom prostoru u formi scenske postavke na više nivoa, smatra najvišim dometom srpske arhitetkture i urbanizma. Primenjeno urbanističko rešenje Trga partizana je svojevremeno pariski prestižni časopis „Arhitektura danas“ opisao kao sjajno idejno rešenje urbanog graditeljstva u funkciji čoveka.
Demokratska stranka oštro osuđuje ovaj necivilizacijski pokušaj uzurpacije javnog prostora koji pripada svim Užičanima a u korist intresa male grupe pojedinaca.
Na samom kraju postavljamo pitanje i za gradonačelnicu Užica, da li grad Užice učestvuje u ovom „projektu“ obzirom da direktor jednog JP učestvuje u lobiranju stanara u ulici Petra Ćelovića 4 da svojim potpisima daju saglasnost za ovaj necivilizovan pokušaj narušavanja jedinstvenog izgleda trga, koji je poznat i izvan granica Srbije“,navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke Užice .

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.