Država vlasnik 95 odsto kapitala FAP-a, na pomolu unosni poslovi sa Alžircima i Egipćanima

PRIBOJ-Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je pravosnažnost Unapred pripremljenog predloga reogranizacije Fabrike automobila Priboj, čime su se stekli uslovi da ova fabrika postane deo odbrambene industrije ali i otvore unosni izvozni poslovi.

 

Rešenje o usvajanju UPPR-a koje je doneo Privredni sud u Užicu prošle sedmice potvrdila je apelacija čime je 8,7 milijardi duga FAP-a konverotvano u kapital. Po rečima Ranka Vukovića, generalnog direktora pribojskog preduzeća, 95 odsto kapitala biće u vlasništvu države, tri odsto u vlasništvu komercijalnih poverioca, a dva u rukama radnika. Konverzija kapitala, kaže on, biće završena do kraja godine do kada se očekuje da FAP postane deo odbramene industrije Republike Srbije.

Čekanje na pravosnažnost UPPR-a, ističe generalni direktor, usporilo je realizaciju izvoznih poslova, ali su sve prepreke sada otklonjene.

– U nedelju smo imali sastanak sa kompanijom iz Alžira koja nam otvara vrata velikog posla. U narednom periodu očekujemo ugovor sa njima o isporuci 300 kamiona godišnje za civilne potrebe, s tim što bi vozila bila isporučivana u delovima, – kaže Vuković.

FAP je juna prošle godine egipatskoj kompaniji „Kader“, koja je pandan našem SDPR-u, poslao uzorak šasije za borbena vozila u pustinjskim uslovima ratovanja. Sa šasijom i radnike koji su u Kairu montirali na nju montirali oklop. Dugo se čekao odgovor da li je šasija odgovorila zahtevim testovima u Sahari.- Uspešno je prošla sve probe. Početkom decembra putujemo u Egipat na pregovore o nastavku pregovora o proizvodnji 250 šasija za borbena vozila – najavljuje Ranko Vuković.Uporedo sa pregovorima o izvoznim poslovima FAP privodi kraju kontigent kamiona za Vojsku Srbije i očekuje novi ugovor sa Ministarstvom odbrane.

Blic

 

You may also like...