Drvo i kamen obavezni na svim vikendicama (VIDEO)

TARA, BAJINA BAŠTA – U Nacionalnom parku Tara gradiće se po novim pravilima nakon usvajanja Prostornog plana za područje posebne namene. Prioritet će biti tradicionalno graditeljsko nasleđe ovog prostora uz obaveznu upotrebu prirodnih materijala.

Kosi krovovi, pokrivač od šindre ili crepa, pastelne boje na fasadi i prirodni materijali – tako će morati da izgleda svaka buduća građevina na Tari. Novi uslovi gradnje zahtevaće usklađenost sa klimatiskim uslovima i tradicijom ovog kraja.

„Fasade nikako ne mogu da budu malterisane kompletno nego do 50 posto, a ostalih 50 da budu kamen i drvo. Malterisani deo ne sme da bude jakih tonova, može da bude bele boje ili pastelni tonovi“, kaže Miloš Jelisavčić iz Odeljenja za poslove urbanizma, građevinarstva i imovinsko-pravne poslove opštine Bajina Bašta.

Na ovaj način očuvaće se ambijentalne vrednosti područja i formirati jednistvenkarakter prostora navodi se u novom Prostornom planu područja posebne namene Nacionalnog parka Tara.

„Razrađene su neke zone, to su vikend zone Krnja jela, Mitrovac, Sekulići prostor manastira Rača. To su prostori gde je sada definisana građevinska zona i gde se može očekivati povećana gradnja, ali parametri su takvi da tu nema višespratnica“, zaključuje Jelisavčić.

Nadležnost za izdavanje dozvola za gradnju objekata u funkciji turizma ima Ministarstvo građevinarstva, dok će za seoska domaćinstva i infrastrukturu biti nadležna lokalna samourpava.

Nacionalni park Tara svake godine privlači veliki broj turista što je šansa za razvoj smeštajnih objekata na teritoriji Bajina Bašta. Usvajanjem novog prostornog plana trebalo bi da se ubrzaju građevinske dozvole.

„To su naša očekivanja, da ćemo mi usvajanjem prostornog plana moći da dođemo do ozbiljnijih investitora, pri tom, vodeći računa o očuvanju naše planinske lepotice“, rekao je predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović .

U Bajinoj Bašti se nadaju da će Tara ovim prostornim planom ostati sačuvana od nekontrolisane urbanizacije i na taj način biti poželjnija za boravak turista.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.