Društvo konzervatora Srbije protivi se prodaji Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“

PRIJEPOLJE-Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko turističkog preduzeća „Putnik Prijepolje“ u stečaju, odnosno Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci. Ponuđeno je više objekata i oko pet hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta po početnoj ceni od 44,6 miliona dinara.

Prodaji kompleksa protivi se više građanskih organizacija kojima se pridružilo i Društvo konzervatora Srbije poručujući da on simbolizuje mesto najvećeg stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu.

foto.novosti

Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ovaj proces zaustavi, navodi se između ostalog u pismu Društva konzervatora Srbije.

Memorijalni kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Turistička posećenost bila je i razlog što je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu predala na upravljanje “Putniku”, čiju imovinu sada država prodaje.

Novosti

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.