Društvo konzervatora Srbije protivi se prodaji Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“

PRIJEPOLJE-Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko turističkog preduzeća „Putnik Prijepolje“ u stečaju, odnosno Memorijalnog kompleksa „Boško Buha” na Jabuci. Ponuđeno je više objekata i oko pet hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta po početnoj ceni od 44,6 miliona dinara.

Prodaji kompleksa protivi se više građanskih organizacija kojima se pridružilo i Društvo konzervatora Srbije poručujući da on simbolizuje mesto najvećeg stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu.

foto.novosti

Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ovaj proces zaustavi, navodi se između ostalog u pismu Društva konzervatora Srbije.

Memorijalni kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Turistička posećenost bila je i razlog što je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu predala na upravljanje “Putniku”, čiju imovinu sada država prodaje.

Novosti

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.