Drugo izlivanje mazuta u Ivanjici za tri meseca (VIDEO)

IVANJICA – Drugi put, za manje od tri meseca izlio se mazut u Moravicu u Ivanjici. Izlivanje u ovu rečicu sredinom avgusta okarakterisano je kao ekološka katastrofa, a mazut se prošle nedelje izlio na istom mestu – iz Zavoda za rehabilitaciju.

Kada su u Zavodu za rehabilitaciju pokušali da se pripreme za grejnu sezonu došlo je do novog izlivanja mazuta ali, kako tvrde, brzom reakcijom sprečeno je ozbiljnije zagađenje Moravice u kojoj se našla mrlja.

„Nije bilo velikog zagađenja, što će pokazati verifikovane količine. Mi smo se potrudili da sprečimo. Zavodu za javno zdravlje je naloženo uzorkovanje vode, uzeli su četiri uzorka i dobićemo taj nalaz i znati šta se tačno dešava“, kaže direktor Zavoda Miroslav Popović.

Uprkos tome što su prethodna tri meseca sprovedene sve mere koje su naložile inspekcijske službe i izdale upotrebu dozvolu za cisternu na godinu  dana, ona je ponovo procurela.

„Ja i dan danas ne znam šta je problem i šta se desilo. U toku je istraga, koja traje od prvog izlivanja, a u koju je uključeno tužilaštvo, policija i inspektorat“, dodaje Popović.

U Zavodu, u kom trenutno boravi 230 pacijenata, postoji alternativno rešenje, grejanje na električnu energiju, ali se razmatra i privremeno rešenje u vanrednim uslovima – korišćenje nadzemne cisterne za gorivo. Kao dugoročno rešenje, najavljuje se grejanje na gas.

InfoLIGA, ZOOMUE

You may also like...