Dragulj u podnožju Murtenice – Tavničko jezero (VIDEO)

DRAGLICA – Nakon što je na društvenim mrežama postalo popularno, Tavničko jezero u novovaroškom selu Draglica počelo je da privlači sve više posetilaca. Okruženo stenama i borovima, sakriveno od magistralnog puta, ovo jezero je omiljeno mesto za predah i kupanje, ali i ljubitelje fotografije zbog ambijenta koji podseća na avanturističke filmove.

Na pola puta između Zlatibora i Nove Varoši, u selu Draglica, nalazi se planinski dragulj –Tavničko jezero. U poslednjih nekoliko godina postalo je turistička atrakcija zbog neobičnog ambijenta i samragdne boje.

Tavničko jezero
Foto: ZooMUE

„Jezero je dugo oko 70 metara, a široko 40 i na sredini je najdublje – oko 8 metara. Meštani su ga pre par godina poribili, a ribe su doneli iz Banata i na jezeru je zabrnajeno pecanje“, rekla je referent zaštite prirode u Parku prirode Zlatibor Rosa Kolašinac.

Jezero je nastalo pre 30 godina tokom iskopavanja rude magnezita kada se pojavila voda i napunila jamu. Zbog specifičnog položaja voda je dosta toplija nego na ostalim jezerima u zlaitborskom kraju, a brzu popularnost jezero je dobilo na društvenim mrežama.

„Ta popularnost na društvenim mrežama je i donela toliki broj gostiju na Tavničko jezero. „Srbijašume“ su prepoznale ovu lokaciju kao atraktivnu i počeli smo da uređujemo ovaj prostor“, dodaje Kolačinac.

Tavničko jezero
Foto: ZooMUE

Za ljubitelje istraživanja prirode tu su brojne planinarske staze od kojih jedna vodi baš do ovog jezera kroz planinu Murtenicu. Na stazama su postavljeni mobilijari i ložišta za piknik, a u planu su i klupe za odmor.

„Prvi deo ove staze prolazi kroz gustu četinarsku šumu, a onda se dolazi do crkve brnvnare Draglica koja je skorijeg datuma, ali po svojoj lepoti ne odstupa od drugih crkava brvnara na ovom području. Na svim početnim tablama ima QR kod i preko aplikacije za mobilni telefon može se preuzeti mapa koja će olakšati kretanje“, rekla je rukovodilac čuvarske službe Parka prirode Zlatibor Ana Zečević.

Tavničko jezero
Foto: ZooMUE

Interesovanje za ovom vrstom turizma je sve veće, ali na prvom mestu moraju biti bezbednost i zaštita životne sredine.

U prethodnom periodu na području Parka prirode Zlatibor desilo s enekoliko požara koji su zahvljaujući samo brzoj intervenciji vatrogasaca Srbijašume uspešno lokalizovani. Iz ovog javnog preduzeća apeluju na posetioce da vatru lože samo na mestima koja su predviđena za to odnosno što dalje od šumskog kompleksa.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.