Dostupnost kulture osobama sa invaliditetom (VIDEO)

UŽICE – Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice, organizovalo je okrugli sto na temu “Kultura za osobe sa invaliditetom u Užicu “.

Cilj realizacije ove aktivnosti je predstavljanje programa koje ustanove kulture realizuju u godini u kojoj grad Užice presedava kulturom republike Srbije i koliko su ti programi i aktivnosti dostupni osobama sa invaliditetom.

Pored predstavnika ustanova kulture grada Užica u realizaciju ove naše aktivnosti biće uključeni i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom i osobe sa invaliditetom koje će govoriti o neophodnim mehanizmima koji su neophodni kako bi osobe sa invaliditetom bile što više uključene u kulturne sadržaje koji se realizuju u našem gradu.

“Rampe koj esu već izgrađene moraju imati dodatne elemente, kao što su gelenderi, ali ima ustanova koje nemaju rampe za osobe sa invalditetom. Jako se radujemo završetku radova na izgrandji liffta u Gradskom kulturnom centru. U interesu nam je da Narodni muzej bude što prilagođenjiji osobama sa invaliditetom. Imamo najave da će prilikom realizacije konkursa za sledeću godinu u saradnji sa našim udruženjem osoba oštećenog sluha, da zajedno pokušaju da veliku,  stalnu izložbu prilagode našim sugrađanima sa oštećenim sluhom. Pozorište je delimično dostupno. Kao što znate osobe sa invaliditetom mogu fizički da uđu u pozorište, velika bina je nedostupna, mala sala je nepristupačna osobama sa invaliditetom. Sadržaji koje pozorište pruža nisu dostupni licima koja imaju oštećenja vida. Naši slepi sugrađani teško prate pozorišne predstave našeg pozorišta. Gradska galerija je nepristupačna osobama koje imaju fizički invaliditet. Sve su to stvari i problemi sa kojima se suočavamo.  Ono što je praksa sa direktorima i lokalnom samoupravom tu smo da pričamo, da u narednom periodu, nakon prestonice kulture, ove ustanove i sadržaji budu što dostupniji osobama sa invaliditetom”, kaže Ana Đokić,

Biblioteke kao demokratske ustanove se vode postuplapom da su dostupne za sve svoje korisnike, rekla je direktorka užičke Narodne biblioteke, Dušica Murić.

“Ono što je osnov pristupačnosti je fizička dosptupnost. Biblioteka je 2003 godine napravila pristupnu rampu. Godinama unazad se trudimo da sve svoje usluge  prilagodimo svim svojim korisnicima, ne samo usluge, već i svoje programe. Jedina kategorija osoba sa invalidtitetom, kojoj nije dostupna štampana građa, su osobe sa oštećenjem vida. I godinama se trudimo da radimo razne projektena tu temu. Nabavili smo više od 300 zvučnih knjiga, imamo knjige na Brajevom pismu, imamo društvene igre za osobe oštećenog vida. Čak od skoro imamo i portal za korisnike koji ne vode, ali i druge korisnike. Oni mogu da dobiju od bibliotekara šifru i da se uloguju na sajt, i tako slušaju određeni broj naslova knjiga”, kaže Dušica Murić.

Ova aktivnost realizovana je uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.