Dokumentarni film dece iz osnovne škole u Negbini(VIDEO)

NEGBINA – Deca iz Osnovne škole „Gojko Drulović“ iz sela Negbina kod Užica zajedno sa svojom nastavnicom srpskog jezika snimili su kratak dokumentrni film o istoriji škole. Svih 14 učenika koliko ih ukupno ima napravili su retrospektivu onoga što su radili prethodnih osam godina, kao i istorijat škole od 1906. godine kada je škola izgrađena.

Kako bi i u doba korone obeležili 9. oktobar dan Osnovne škole „Gojko Drulović“, nastavnica srpskog jezika došla je na ideju da sa učenicima snimi kratak dokumentarni film o istoriji škole.

Negbina
Foto: ZooMUE

„Ideja je došla spontano, onda smo istraživali, pitali smo meštane, našli smo jedan letopis škole u kome nema mnogo podataka, ali to što ima je dragoceno. Malo smo koristili te podatke, uz to smo smo uključili i maštu. Snimali smo predele sela, školu“, rekla je nastavnica srpskog jezika Danka Ivanović.

Prema rečima nastavnice bilo im je potrebno oko deset dana da snime ceo film i naprave onako kako su zamislili. Deca su davala svoje ideje, a gluma im nije teško pala, jer su svi članovi dramske sekcije.

„Nije nam bilo ništa teško, tekst nam je bilo najlakše da naučimo. Bilo je zanimljivo jer smo svi zajedno učili, pa ako nešto pogrešimo ponavimo nekoliko puta“, kažu đaci.

Ovo je prvi film koji su snimili, a gledanost je bila veća od one koju su očekivali kao i reakcije.

„Došlo je do dobrih reakcija, pogotovu kod bivših učenika, kod njih je izazvalo posebne emocije, svi su onako lepo reagovali“, dodala je nastavnica Danka.

Nekada je ova škola imala 117 učenika, a sada ih ima samo 14. Nastavnik u penziji Vidoje Knežević priseća se kako je bilo  pedesetih godina u školi u Negbini.

„Moja glavna preokupacija bili su ljudi i knjiga, u svakom detetu sam video velikog čoveka. Ja sam rođen za nastavnika, četiri odeljenja odjednom uvedem i sve ih zaposlim. Dok ja ocenjujem, drugi je na tabli, treći piše“, priseća se nastavnik u penziji Vidoje Knežević.

Škola u Negbini sazidana je 1906. godine, iste godine je počela sa radom, prvi učitelj bio je Milovan Kokić. A po prvi put za proteklih 114 godina ove nije upisan ni jedan đak u prvi razred.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.