Dokumentaristi o ženskim pitanjima (VIDEO)

POŽEGA – U Požegi je u toku 13. Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija i 8. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc, na kome mladi iz 23 zemlje učestvuju u produkciji dokumentarnih filmova, pohađaju predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma i prisustvuju projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu formiralo je tri filmske ekipe koje su snimale dokumentarce na temu „Ženska pitanja“ u Čačku, Ivanjici i Užicu. Ovih dana oni su u Požegi gde se bave montažom i postprodukcijom.

„U timu nas ima sa četiri kontinenta, to je mnogo različitih kultura, emocija i duha, fantastično iskustvo“, priča student kamere iz Indije Arnold Fernandez.

Studentkinja režije iz Italije Gala Negrello kaže da je posle sedam dana snimanja filma u toku montaža i da pohađa veoma korisne programe  masterklasa  i  interskrina.

 „Snimali smo film u Užicu o ženi koja radi u marketu. Ovde stvarno uživam, osećam se kao u Argentini, a sa ekipom sam kao sa familijom. Ova znanja učiniće me boljim profesionalcem“, ističe student kamere iz Argentine Benjamin Garay.

Učesnicima Interakcije se pridružilo i sedamnaest polaznika masterklasa Interdoc sa kojima iskustvo iz režije dokumentarnog filma dele domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Reditelj Peng Xiao iz Singapura prvi put je na Interdoc-u. „Želim da naučim o filozofiji dokumentarnog filma. Čuo sam da je ovo dobar program, a to i vidim posle tri dana, sjajno je što smo ovde u bliskom kontaktu s profesorima“, navodi Xiao.

Već trinaest godina organizator Nezavisni filmski centar Filmart nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Kroz kamp je do sada prošlo 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

„Selekcija je stroga, od 120 do 150 kandidata koji se svake godine prijave mi izaberemo 15 najboljih. Zaista imamo najkvalitetnije mlade studente i svi oni se vraćaju na Interakciju kada završe akademije“, kaže Dejan Petrović, direktor NFC „Filmart“.Filmovi učesnika koji se vraćaju, danas poznatih reditelja, prikazuju se tokom pratećeg programa Interscreen.

„Pre pet godina sam bio učesnik Interdoc-a i naučio sam razliku između fikcije i dokumentaristike, što mi je kao reditelju fikcije pomoglo da razmišljam drugačije. Upoznao sam sjajne prijatelje, vraćam se na Interakciju, jer volim Požegu i Srbiju, privilegija je što će moj film biti prikazan“, kaže reditelj Rakan Mayasi iz Palestine.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa zakazana je za 27. avgust u Dvorani Kulturnog centra Beograd.

 

You may also like...