Dokumentarac Dejana Petrovića na festivalu u Švajcarskoj (VIDEO)

POŽEGA – Kratki dokumentarni film „Prilagođeni“, autora Dejana Petrovića, biće prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu „Visions du Réel“ u Švajcarskoj, kao i na jubilarnom 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

„Prilagođeni“ Dejana Petrovića imaće švajcarsku premijeru na prestižnom međunarodnom festivalu koji će se održati od 21. do 30. aprila u Nionu. Takođe, domaća publika će imati priliku da pogleda film u subotu, 1. aprila od 19 časova, u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg Martovskog festivala – selekcija dokumentaraca do 50 minuta.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na festivalu IDFA u novembru 2021. godine, film je prikazan na oko četvrdeset festivala širom sveta i do sada je osvojio sedam nagrada.

„Prilagođeni” je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

(izvor: Filmart)

You may also like...